onsdag 31 augusti 2011

Kräsen?

Jag har alltid sett mig själv som allätare (som överviktig åt jag bokstavligen allt) men på senaste åren har jag märkt att jag är nog mera kräsen vad jag vill erkänna. När jag var ung,menar yngre, var jag vegetarian rätt många år. Och jag var världens sämsta vegetarian för att jag gillar inte grösaker. Bönor är värsta jag vet, rotsaker smakar bark.. Så min kost byggdes upp med pasta och nudlar. Och nu på senaste tiden när jag pratar med människor om mat hör jag mig själv säga ofta: det tycker jag inte om. Mitt i svampsäsongen kan inte jag fatta vitsen med kanttareller. Kräftor inte heller. Svensk husmanskost. Tack men nej tack. Fisk. Nja, lax ibland. Kött. Svårt att tugga. Korv. Konstiga kryddor. Om jag skulle få bestämma (vilket jag i och för sig gör, jag är ju vuxen) skulle jag gärna leva på kall mat. Pannkakor. Smörgåsar. Små plock, typ tapas. Filmjölk. Flingor. Frukt. Men tur som det är har man en son hemma så man måste vara bra förebild och i alla fall smaka. Han gillar oliver, och rostad lök. Ungen är galen. Kanske har mina smaknerver blivit skadade? Känner att det är så ovuxet att inte gilla vissa saker. Som mögelost. Jag kan sträcka mig till brie, är det vuxet nog?

måndag 22 augusti 2011

Springa

På lördag är det dags för en motions lopp här i byn. Jag velade länge om jag skulle anmäla mig.. Har mest varit på gym under sommaren och det väldigt sporadiskt så funderar lite på min kondis. Visserligen är loppet bara 3.6km (fegade ut att anmäla mig till 7.8km) men man vill ändå ha lite bra tid. Pinsamt om man kommer i mål när alla andra har gått hem.. Så sagt och gjort, nu måste det intensivtränas lite i veckan. Sonen har tjatat om att följa med när jag springer och idag tänkte jag att det är väl en bra idé. Kul om han vill också röra på sig (ännu mera) så han fick ha sin spring cykel och jag sprang. Vilket passade bra, blev liksom samma fart. Men sen efter ca. 500m börjar sonen : när ska vi hitta en bänk och stanna för fika?!! Vet inte med vem han har varit och motionerat förr men han verkar fått det aningen i bakfoten. Eller tror han när jag är och tränar att jag fikar? (busted!) när det inte blev nån fika gav sonen upp träningen. Bara följa honom hem igen och fortsätta rundan själv. Tänkte pröva något nytt och körde intervaller. Sprang så fort jag kunde ca 50-100m och sen gick 50m. Och jösses så fort det kändes att man sprang! Har inte sprungit i full fart på typ 16-17 år. Det gick så fort att jag blev rädd! Och nu vet jag att jag kan springa ifrån galna yxmördare om det krisar.och om galna yxmördare bara orkar springa max 100m. Sen är jag död.

tisdag 16 augusti 2011

Vatten eller inte vatten?

Här på hemmafronten har vi haft en vattenläcka i kommunens nät och vi har fått vara utan vatten några timmar lite då och då. Och haft missfärgat vatten. Så nu ska vi koka all dricksvatten pga risk för bakterier i ledningar. Och folk verkar göra saken till en väldigt stor grej. För det första,hur mycket kranvatten dricker man vanligtsvis per dag? Max en kastrull? Så koka upp en kastrull vatten och ställa i kylen. Inte så jobbigt. Man kan tvätta i tvättmaskin och använda diskmaskin. Och duscha. Och skulle man inte ha vatten alls så är detta iaf rätt tid att vara utan vatten. Bara åka ut till sjön och ta en dopp. Och flesta av oss har ett helt rum full av kläder, så några dagar utan att tvätta överlever man nog? Och sen också en liten grej, man kommer inte att DÖ av vattnet. Visst, e-coli gör dig sjuk, men på friska vuxna är det inte värre än magsjuka. Och flesta friska vuxna klarar av det ännu lindrigare. Du får nog i dig en hel del tarmbakterier hemma också via alla familjemedlemmar som kliar sig både här och där och torkar rumpan på samma handuk som du torkar ansiktet. Så finns väldigt lite anledning bli hysterisk. Visst, lite extra bök blir det , men man kan väl kanske påminna sig att det finns människor som får gå flera mil för att hämta vatten som dom vet är smutsig och gör dom sjuka. Så jag välkomnar lite u-lands problem till byn så man får lite perspektiv i livet. Ikväll lever jag farligt och borstar tänderna med kranvatten,Känner jag mig riktigt wild and crazy så gurglar jag också!

söndag 14 augusti 2011

Summering av årets sommarsemester

Imorgon är det dags för vardag igen-både gott och ont. Semesterliv är rätt roligt när man kan kvitta alla sina handlingar med en mening: men vi har ju semester! Träna? Nä, vi har ju semester! Ett glas vin till? Varför inte, vi har ju semester! Glass varje dag? Men vi har ju semester!
Ligga med grannen? Ju men varför inte, det är ju semester! Man var liksom legit från sitt liv och lever i synd 3 veckor. Sen är det tillbaka till fullkornsbröd och träning varje dag. Undrar varför det blir så? Semester är ju ledigt från jobbet och inte från livet? Den som har fattat idén väldigt bra är sonen. Tyvärr. Vi får nog bita det väldigt sura äpplet närmaste veckorna. Borta är kvällsglass. Borta är ' du somnar när du somnar'. Borta är 'ät vad du vill,bara du äter' . Tror vi att 4 åringen kommer att acceptera detta utan protester? Nej. Men om man själv unnar sig saker under semester, ska inte barnen få det då? Vilket är lättare fight att ta? Jag satsar på postsemesterfight istället för undersemester fight. Vi har si så där 47 veckor på året att vara förnuftiga och följa rutiner. Under semester ska man vara lite hippie!

onsdag 10 augusti 2011

Tillbaka i verkligheten

Semester är snart slut, 3 veckor går alldeles för fort, fast ändå inte. Familjen adhd har hunnit med rätt mycket under semester och än är det inte slut. Nyss hemkommen från kryssning med royal caribean cruise line, stockholm-tallin-st.petersburg- stockholm. Helt underbar resa, man har levt i sin lilla båt bubbla senaste 4 dagar. Det kändes också väldigt mycket mer utomlands än bara östersjön. Besättningen var från världens varje hörn och hälften av passagerare var icke-svenskar. Hade liksom inte tänkt att någon från spanien skulle ta flyget hit och ta en kryssning. Men när vi gör det dit är det helt logiskt. Nu kan man aldrig nånsing åka Fyllerella igen, så pass mycket bättre var det. På riktigt. Man blev behandlat som en drottning, och det blev varenda en av oss 2500 som var med. All eloge till personal som jobbar på båten, dom har tufft jobb och gör det hur bra som helst. Jag skulle aldrig orka vara så uppriktigt glad och hjälpsam mot alla idioter till passagerare som finns ombord. Men vetskapen att komma till medelhavet och vidare till Brasilien kanske hjälper? Jag och maken lovade en sak till varandra: när vi blir gamla ska vi aldrig aldrig börja gnälla. Inte gnälla att kaffet smakar inte som hemma, inte gnälla att handdukar är för små, inte gnälla när allting inte är precis som hemma. Börjar vi med det, ska vi helt enkelt låsas in hemma där vi då uppenbarligen vill vara. Dagarna för övrigt (utöver lyssna på gamla människors gnäll alltså) spenderade vi dagarna med att bada, äta, dricka, bada, äta, äta, dricka, bada och äta lite till. Tur att kryssningen varade endast 4 dagar, annars skulle projekt superbabe varit bortkastad tid. Jag som älskar drinkar trivdes som fisken i vatten. Jag kom på också att jag kunde dricka så många fler drinkar om jag köpte virgin varianten, vill säga utan alkohol. Annars skulle inte varit så trevligt när fru c ramlar runt på fyllan mitt på dagen. Men sen är det 500 kalorier på en drink så man blir faktiskt mätt av dom. Och av att mellis bestog av pommes. Vi tittade lite i städerna vi stannade också, Tallin var gjort på 1.5 timme, har varit där många gånger och hade ingen större behov att fusk viagra, spetsdukar eller abidas tröjor. Ryssland i sin sunkighet var betydligt mer intressant. För att komma till stämningen hade båten parkerat bredvid värsta ghettot (eller vet inte om det var värsta, men säg så här, en passagerare tog en cykeltur dit och honom såg inte jag resten av resan sen.) och ösregn var det, så allting såg ännu mer eländigt ut. Men pimpar man stället med lite bladguld här o där blev det lite bättre. Men summan av det hela är att kryssningen som sådan var helt perfekt och kan tänka mig åka igen, kanske medelhavet så man ser nya ställen. Så det är bara börja spara. Nu njuter vi av sista dagarna av våran semester med lite hotell nätter och barnfritt, fru och herr c har varit gifta 6 år på lördag! Grattis till oss!