torsdag 29 april 2010

vilken resa

Sådan här utsikt hade man på morgonen när man vaknade i lilla byn Wool i södra England i tisdags. Vi är ju familjen tvärtemot, så när alla andra siktade mot London gasade vi förbi med våran hyrbil (tusen tusen tack Maken att du ville offra ditt liv, och våra, för att köra i denna konstiga land med fel sida av vägen med en mycket konstig bil, jag är skyldig dig några fylletaxi turer..) mot Engelska landsbygden. Dorset/wool och Monkey World var målet. Vilket vi nådde efter några pauser och hjärtrusningar i rondeller. resan dit gick över förväntan, tanken på att i bilen hade vi: en väldig nervös Make, trött 3 åring, åksjuk 15-åring och 30+50 åringar som gav råd på finska till Maken hur han ska köra. Inga dödsoffer, ingen skillsmässa, alltså gick resan bra!

våran B&B var alldeles underbar, som att stiga in i "hem till gården" avsnitt. Ankor på bakgården, höns som la ägg på morgonen som vi fick till frukost (dom som vågade engelsk frukost, jag gjorde det inte). hembakad bröd och hemgjort sylt och marmelad. Tant Liz hade fixat laktosfri smör och mjölk till sonen (laktosfrimjölk i Enlgand, gissa mejeriet? Arla!) och allting var bara så idylliskt man kunde förvänta sig!

dagen på MonkeyWorld gick fort, lagom med folk, min mamma njöt för fullt, hon har ju följt "monkey business" på AnimalPlanet senaste 10 åren, och kan stort sett alla aporna med namn, det är hennes såpa. Sonen kunde inte bry sig mindre för apekatterna, utan tog sikte mot jättestora lekaplatser istället. Lite mer engelsk mat, jag undrar varför måste bönor vara inblandade i varenda maträtt? Jag var mycket skeptiskt mot engelsk mat innan, och 90% av fördomarna stämde nog in... så mycket onyttigt mat det finns! och inte onyttigt på gott sätt, utan mer äckligt sätt... och stackars engelsmän hur dom ser ut. Jag kände mig gränsen till anorektiskt där, och jag bär ändå några extra kilo på mig. En påse chips till maten (!) kostar 99c och liten kopp sallad 1.50£, då är det något som inte stämmer! tom sonen började efterfråga ris och pasta, han som älskar pommes. Blev nog lite överdosering av det goda!

Hemresan gick kanoners, vi var evigt tacksam att vi tog en extra försäkring till hyrbilen som gav mindre självrisk, vi råkade nämligen få några repor i bilen, och nu kom vi undan med 100£ istället för 1000£... lite svettig var man ett tag när vi inte hittade kvitto för extra försäkringen och började undra om dom hade missat det.

vi hade packat väskortna efter alla konstens regler, hade hört varningar om Standsteds säkerhetskontroll. Det roligaste var dock lillasysters väska,som var i storlek vanlig axelväska. Där hade hon lyckats stoppa i alla hennes grejer OCH en mjukislemur på 2 meter. (och fortvarande hålla måttet på 40x50x20)Ni skulle sett minen på kontrolanten när hon tog syrrans väska till extra kontroll och börjar dra ut den där apan ur väskan. Det var som en värsta Mary Poppins väska där man kunde dra ut allt från klädstång till små bilar.. Hennes kollegor höll på att skratta ihjäl sig, och hon var rätt orolig om hon skulle få apan in i väskan igen.

Det var mindre kul att landa på Skavsta på 3 grader och regn när man har njutit av 22 grader och sol några dagar, men kul hade vi, och så roligt att vi har sett lite mera av England än bara London (som B&B värdinnan sa: Londons isn´t England) och komma nära vardagslivet på engelska landsbygden. Och i alla fall på landet är folk mycket trevliga och hjälpsamma och så underbart att semestra i ett land där man förstår vad folk säger och blir förstådd!!

torsdag 22 april 2010

Nytt försök..


Sonen har startat sin cykelkarriär, till affären och tillbaka med en 3 hjuling,inte illa! Det som är illa är filmen jag såg ikväll. 2012. Maken till amerikansk skräp har jag nog aldrig sett. Och jag har ändå sett en hel del amerikanskt skräp. Filmen handlar om världens undergång och som typ jehovas vittne anda ska bara visst antal människor blir räddade i båtar. Och såklart är det dom som har pengar,och g8-ländernas ledare (nja,det kanske inte var så självklart) som får biljett till båten. Inget märkvärdigt med det. Men jag skulle nog kunna skriva en doktorsavhandling om vilka ska dö i amerikanska katastrof filmer. Då ska vi se: svarta presidenten dör (dock efter han valt dö med sina medborgare och som ensam man Överlevt jordbävning på 10 i richterskalan) ryssarna dör. Alla andra utom kristna dör. Den otrogna slampan dör (hon var även ryss,så det var mycket säkert död) girige rike mannen dör (också ryss,så han hade inte en chans) styvpappan som splittrade kärnfamiljen dör (hjälpte inte att sonen älskade honom mer än sin egen pappa) och vilka överlever; den helvit välutbildat kärnfamilj med 2 barn (en hjälplös,sängvätande flicka och hjältemodig pojke) och ryska slampans hund (!) Och även obligatorisk svarta mannen som får till det med presidentens dotter.jösses säger jag bara. Och jag tänker inte ens börja prata om tekniska detaljer som flygande noshörningar över mounteverest. Filmen hade för sig en fördel,den var så dålig att den var bra.


onsdag 21 april 2010

åka eller inte åka..

.. det är frågan. På måndag är det meningen att vi ska åka till England (Dorset, MonkeyWorld) med familjen och mamma + systeryster. Men det blir en spännande helg att vänta om vi kommer iväg överhuvudtaget. Jäkla vulkan. Men än så länge har vi tagit det med ro. Kommer vi inte iväg, får vi boka om till hösten. Maken kollade lite Plan B för våran familj att ta båten till Åbo och bo på Spahotell/äventyrsbad Caribien några nätter. Båtarna går trots askan.

Och som det ser ut nu, kommer vi INTE ha utekalas för sonen när han fyller år första maj. Det har vi kunnat ha varje år hittils, och det har desutom varit REJÄLT varmt. Men i år får vi satsa på ..inte vet jag, skridskoåkning eller nåt. Det snöade nämligen idag. 21 april!!!! Jäkla vulkan. (om det är vulkanens fel vet jag inte, men känns lättare att skylla på något)

Hmm.. snart är det årsbesiktning på sonen också. Måste väl läsa på serviceboken vad som ska kontrolleras den här gången. Förra årets kontroll höll på att bli underkänd när vi 2 dagar innan såg att sonen ska kunna kroppsdelar. Spelar ingen roll att han kunde 3 olika flygplansmodeller om han inte visste var hans huvud är. Så hårdträning med "huvud,axlar, knä och tår" ramsan klarade vi 2 års besiktningen med godkänd. (annars tar dom väl bort barnet från oss?)
Även tänderna ska kontrolleras för första gången.

Farfar hemkommen från Amerikat med massa presenter till sonen (morfar sitter fast i egypten sen 1 vecka tillbaka. Jäkla vulkan.) Föräldrarna fick frystorkad glass (!) från Kennedy Space Center , sonen bland annat t-shirt med texten " I need my space" och en "äkta" pilotjacka. Måste inhandla pilotsolglasögon så är han sjävaste Tom Cruise.. Coolt!

lördag 10 april 2010

klart!

72/122, borde ge runt 1.1, mer än nöjd för första gången. Statistiken säger ju att man får bättre resultat nästa gång, så då blir det 2.0! Nu dags för lite firande med vin!!!

Sista kvar


Nu börjar hjärnan få system overload.sista delen kvar och det är statistik och diagram.vet om inte det är bra eller dåligt,det är min starkaste del,men nu börjar man bli lite mosig i hjärnan.engelskan o ord var efter lunchen,vilket var bra,när man är lite i matkoma så behövde man inte ligga på toppnivå :) och ord..jag och min svenska..det gick nog inte toppenbra,visste kanske hälften o gissade resten. Jag har redan nu lovat mig ett (eller 2) glas vin ikväll, helt klart värt det! Men lite pluggis fasoner har man i sig,när man tycker att det här är lite kul!

Högskoleprov


Äckligt kaffe och choklad för energi.puh,första delen avklarat,skönt att det var NOG-delen,det har jag fått nog av nu. (Jättedåligt,jag vet )det var delen jag var mest nervös för,så skönt att få det gjort,nu kan man börja göra nåt man kan.jag har för övrigt lätt för matte,men jag kan inte ta in tankesättet på den del av provet.eftersom man ska inte räkna fram resultat utan bara kolla om det finns tillräckligt med info för att lösa frågan.jag kommer på mig själv gång på gång att jag automatiskt börjat räkna fram svar,irriterande!så har ingen aning hur det gick.nu lite kaffe till och sen dags för nästa del.det är ett konst balansera kofeinintaget så att man inte blir alldeles stirrigutan bara lite lagom laddat!

lördag 3 april 2010

jag har inte dött

..även om man kanske kan tro det om man tittar på uppdateringar i bloggen. Det är bara att man tycks ha massor av göra så här på våren. Det som slukar mig på kvällarna är högskoleprovet, nästa helg är det dags. Och måste säga att jag börjar nog komma undefund med det mesta. NOG delen är svag länk fortvarande, men om resten av provet gå bra, så blir väl snittet rätt bra ändå. Är inte så stressad, efrersom jag vet att jag hinner göra om provet minst 2ggr till innan det är dags att söka till högskolan.
Påsk blir det jobb, Maken och Sonen drog till kolmården nu på morgonen så jag har faktiskt lite egentid, inte illa. Måste ta fram symaskinen och fixa lite. Hade sån "tur" att jag lämnade in min symaskin till reparation och affären lyckades slarva bort hela maskinen, så jag fick en ny! Vilket var kul! Så nu har jag en hel hög kläder som ska sys. Inte lätt när man är gränser till dvärg och alla byxor är för långa. (eller sen är jag för bred..)
För övrigt är man som en zombie på dagarna. Vi håller på att träna sonen att sova i sin säng. Första veckan var lovande, han vaknade kanske 2ggr/natt. Nu är vi uppe till 8-10 ggr/natt. Inte mycket sammanhängande sömn här inte. även om man delar på nätterna, så vaknar man i alla fall när han sätter igång. "mAmmmmaaAAAAA!!!!!" Suck, snart tycker jag att han får sova mellan oss tills han är 15.

dagens citat av sonen:
Sonen har påskpysslat en ritning med påskrtema
pappa: vilken fin! är det en kyckling?
Sonen: nej, pappa, det är en teckning. (tittar på pappa som han är dum i huvudet)