onsdag 29 april 2009

Nötallergi

Lucas var/är en riktig tuff kille. Var till dr Wigerz idag (som för övrigt måste vara 150 år gammal, när alla har gått honom i alla tider..men tyckte han såg ung ut för att vara över 100..) och gjorde prick-testet för att få ordning på hans allergier. Han tittade först med stora ögon när sköterksan ritade siffror i hans arm och droppade allergener på dom, men sen blev det ledsamt när man började stoppa nålar i honom, det gjorde ont i mammas hjärta också, kan jag säga!
Men han var supertuff, han grät och sa "aj,aj,aj!" men drog inte bort armen! Sen när det var klart fick han bamse-klistermärke och fortsatte att leka som inget hade hänt..
Men han fick reaktion på nötter, så nu är det alla kex, dom mesta kakor, musli mm. förbjudet hos oss. Jag är ju själv nötallergiker, så stor skillnad blir det inte. Har även hämtat ut medicin han ska ha i fall han får i sig nötter av misstag.
Saknar min lilla kille, har jobbat kväll/morgon, så såg honom bara en kort stund hos doktorn.
Imorgon börjar förberedelserna för 2 års kalaset, det ska fixas smögåstårtor, vanliga tårtor mm. Som vanligt lovade jag till mig själv att jag ska köpa allt färdigt, men sen hamnar jag här iaf att jag ska fixa själv, blir godare då! Vi har delat firandet på 2 dagar, annars blir Lucas så trött (och vi med).

måndag 27 april 2009

barnfritt, finnar och gåsbajs

När blev våran kille så här stor? Han var en liten babys nyss..??
Bakis picnic på vallarna bland 1000kg gåsbajs och mina älskade vänner från suomi-landet, kan det bli bättre? (det kan det, radera gåsbajset och baksmällan)
Det har varit en alldeles underbar, men intensiv helg, så det var nästan (obs, nästan) skönt att komma till jobbet och vila.
Fredag hade vi en rolig playdate med Lucas kompis Theo och Molly, sen kom kompisen Sofia över och vi kunde ligga i solen och snacka skit (det ska man göra oftare när barnet sover), sen kom mormor och var barnvakt, så jag och Maken rusade iväg och storhandlade. Ni som såg oss på CityCross då: vi har inte 8 barn hemma som väntar, utan det var alldeles vanlig STOR handling för en familj med 2 vuxna och 1 barn (som desutom äter som en fågel). 2 vagnar fulla med mat!!! Äter vi verkligen upp allt det där? Men det verkar vara så, att helt plötsligt ser skafferierna ut som på sovietunionen ,och precis allting är slut, så när man ska fylla på blir det mycket.. eller sen äter vi bara sjukt mycket mat.
Efter det var det bara stressa hem och snygga till sig lite, så hade vi våran 1g/månad-lucasfritt-kväll. Det blev bowling och indiskt mat.Mysigt/roligt/gott/avslappnande.
På lördag åkte maken och Lucas till kolmården tillsammans med farmor, och jag mötte upp mina kompisar från Finland som kom på besök. Min bästa kompis och hans fru. Och finnar som dom är, tänkte jag att bäst att få dom känna sig som hemma direkt,vi gick till systembolaget.Och dom suckade att det var precis som hemma, tryggt!Det första man såg när man kom in i butiken var flaska koskenkorva, hemlängtan var som bortblåst.
Sen visade jag lite svenskt kultur i form av lördagsfika (^löödaasfiika^) Jag sa åt dom att prova Hellmans goda laxbagels. Gissa om vi hittade sniglar i dom. Inte gott, snarare skitäckligt. Ok, jag vet att man kan äta sniglar, men dom här var inte stekta i vitlök utan var högst livslevande. Då var det dags för visa dom (finnarna, inte sniglarna) lite svensk mentalitet och klagade. (finnarna skulle ätit sniglarna och sagt desutom att smakade gott när man frågade) Fick nya bagels, chokladbakelse och en ursäkt, där iaf eloge till hellmans. Men tror inte att dom sålde så många laxbagels den dagen, inte i alla fall till dom som stog i kö när jag kommer vevandes med 3 sniglar på fingret..
På eftermiddag var det bara skönt hemma, Lucas kom hem med Maken som försvann till Bowling och utekväll med kompisarna, så vi finnar hade huset för oss själva. Grillat självklart och fick dom att trivas med massor av LapinKulta. Kom till sängen alldeles för sent, men Lucas var snäll och tog sovmorgon, underbar son man har.
Dagen efter var precis det som det låter, day after.. lite lat, lite sliten, lite trött.. men vi släpade oss ut till vallarna och hade med oss picnic (till er som inte är Nypan-bor är vallarna ett ställe utanför slottet där man dricker sig full på valborg/skolavslutning/midsommar/vilken valfri helg som helst/spränger bort fingrarna och dricker sig fullare på nyår)Jag borde ha anat oro när det är +22 ute på en söndag och man ser inte en människa där när vi parkerar bilen. När vi kommer dit förstår jag varför. Hela stället är fullt med gåsskit. På allvar, det var mera gåsskit än gräs. Mina landsmän måste ha tyckt att svenskarna är väldigt perversa folk som gillar rulla runt i fågelskit varenda storhelg. Men vi var tappra och bredde ut våra filtar och försökte njuta av picnic trots det. Lucas fick säkert salmonella x 1000 , men sanerade honom på kvällen,så hoppas att det gick bra. Jag kom på sen att jag hade läst nåt om det här i tidningen, men hade som vanligt tagit det lite som i-lands problem, SÅ mycket skit kan det inte väl vara? Ju, nu vet jag, det kan det. Skjut fåglarna. Och desutom kan inte jag förstå hur mycket en gås kan skita, vi såg 4 stycken simmandes i dammen, hade dom tillsammans kunnat producera 3 ton bajs? Vad tråkigt att jag sov på biologilektionerna, jag kanske missade infot om dessa megabajsandefåglar.
Sen var det dagens bästa stund: lucas sov middag. Han vakande dock efter en halvtimme, men jag tog honom till våran säng och vi vaknade 3 timmar senare, jag och lucas bredvid varandra och maken sovandes tvären på fotändan och finnarna på madrassen på vardagsrumsgolvet. Efter det var man mer som än människa igen. Middagen bestog av officiell bakis mat: Mc D. Say-no-more.
Nu har finnarna flygit vidare på sin äventyr och för skrivandes stund blir säkert rånade i Lettland.
Ikväll var det italienskt buffe som avtackning från kommunen i restaurang Ambrosia. Var där med Lucas eftersom Maken jobbar kväll. God mat men fick lämna stället innan underhållningsöveraskning eftersom Lucas blev trött, men det gjorde inget, jag längtade hem också.
Nu blir det tidig sänggång, har lånad massa bra böcker som jag betar genom, det går inte så fort när jag hinner läsa 2 sidor varje kväll innan jag somnar.

måndag 20 april 2009

tandläkare och sjukstuga

Efter en veckas velande om jag hade ont i bihålorna eller i tanden, kom jag på att jag kan iaf börja hos tandläkaren eftersom jag har abonemang (=gratis) och slipper betala. Och fick tid samma dag!!! (fredags) gissa om jag blev överaskad, trodde att man fick tid på smma dag bara om man har tappat alla sina tänder i en olycka...men akutfixade barnvakt (dumpa sonen med farmor i stan) och väg och kolla tänderna. Och nu inget ond om invandrartandläkarna, men dom är inte alltid dom smidigaste människorna på denna planet. Hon tar bilder, tittar på dom och börjar plocka fram massa saker.
-ööhh.. vad är det som är fel? (dumma patient som fårgar..)
-du har hål
-ööh.. men där i bilden har jag redan en lagning, är det hål i lagningen?
-nej.
Pinsam tystnad.
Sen kommer tandsköterksan in i bilden och förklarar att den enda lagningen jag har, har gått sönder och dom måste sätta dit en ny. Tack!
Känns lite läskigt om dom ska börja fixa och greja och inte säga om jag kommer överhuvudtagligen ha tänder kvar efter dom är klara.
När vi var klara blev den ännu en härlig dialog, som mest var en monolog..
-din tandkött blöder mycket. Inte normalt.
-Nehej..men den blöder ju aldrig när jag borstar tänderna.. vad ska jag göra åt det då?
- borsta tänderna.
då skrattade jag bara, orkade liksom inte förklara att jag är faktiskt rätt normalfuntad och borstar tänderna 2ggr/dag... ja ja.. nu är tandvärken borta, men har skitont i halsen istället.

Och sonen bestämmer sig att få 40 graders feber 20 minuter innan apoteket stänger. Han var kanonpigg hela dagen, men sen blev han som en liten hundvalp och gnällde och gnydde...för en gångs skull fattade jag vad det var, och rallykör till apoteket för att köpa alvedon (slut hemma förstås) Köpte flytande, tänkte att det ska väl gå, han älskar sin hostmedicin.. men Icke sa nicke.. fick inte i honom en droppe! Han sa bara "rumpa", vilket tydligen var att han ville ha supp istället. Tur som det var hittade jag en halvmosad supp i skåpet, som är upp till 10kg, så det gör väl lite nytta.
Möjliga diagnoser som kom upp under kvällen:
a) starktluktande urin: UVI (men kan bero på att han druckit dåligt, koncentrerad urin)
b) Utslag på kinderna, kliar: vattkoppor (men kan bero på jordgubbarna han åt)
c) gamla klassiker: tänder
Det är inte alltid så lätt att ha en hypokondriker till pappa och vårdutbildad mamma...

onsdag 15 april 2009

det är nog ingen fara

Lucas matar kusin Oscars katt med stenar, helt naturligt kattföda (och för sig, katten åt majskrokar, så stenar är inte helt fel..)
Lucas första påskägg med torkad frukt, gissa om det blev bajsbomb day after?

Leker med mormor hos mormor
Vi är inne på en riktig otursvecka.. alltid så när man vet att man ska få lite extra pengar. Fixa spisen, punka på sommardäcket, damsugaren gick sönder, bilförsäkring ska betalas osv osv. Varför ska man aldrig få dom extra pengarna över til nåt kul! (tycker inte att bildäck är kul!)
Tittade på förnedrings-TV 10 minuter innan jag var tvungen att byta kanal (bara för att se mera förnedrings-TV). Jag känner ibland att jag äter sjuk mycket och känner som sagt att man går upp flera kilo bara man tittar på en chips påse. Men sen tittar man på "Du är vad du äter" och läser deras matintag på en vecka. Kommer på att det är nog inte så farligt vad jag stoppar i mig.. allvarligt.. 5 kinabuffe`, 15 ägg, 44 koppar kaffe, 4 pizzor,.. Hur orkar man?? För sig, vad ska jag säga, 6 år sen visade vågen nästan 40kg mer vad den gör nu, och familjepizza med dubbelost var no problemas. Så man kanske inte ska ha så dålig samvete över sitt frosseri när det fortvarande är under kontroll.
Och nästa förnedrings-TV var där folk har skitiga hus.. lever folk verkligen så, och hur kan man? Blir man inte äcklad själv? Jag lever efter principen att man får ha stökigt (eller helst inte) men inte skitigt.. när eget hem är hälsofara borde man reagera.. om man är hyfsat frisk i huvudet.
Har för sig en kompis i Finland som skulle kunna vara med i programmet. Hon är till synes helt vanlig tjej med 3 barn och råga på allt har jobbat länge som hotellstäderska. Men hemma är det katastrof. Hon sa till mig att torka bordet med disktrasan och den var så äcklig att jag gjorde bordet tjänst när jag lät bli- Vi andra kompisar har inte kunnat ens låta barnen krypa på golvet för att det dom hittar där har nog fötter och lyser i mörket och har förflytet som frukostmacka.
Så nu kan jag gå med gott samvete lägga mig på min välstadat soffa (tack till Maken som har damsugit med damsugaren som inte längre finns bland oss utan i Miletta-Himlen bland alla andra damsugarsjälar) och frossa med saltapinnar. Är det förnedringsTV är till för: lugna våra oroliga själar och se att det finns folk som har det värre?

måndag 13 april 2009

påsken uppätet,vågen visar +2 kilo

Jag undrar alltid hur det är möjligt att om man äter 400g godis, går vågen upp 1kg.. varifrån kommer dessa 600g som jag inte har stoppat i mig? Livets stora mysterier..
Och idag skulle jag vara duktig igen och cykla till jobbet, men på sista minuten tog latheten över och jag tog bilen. Ja, ja imorgon SKA jag cykla eftersom maken ska ha bilen. Har även fått tillbaka mina inlines från syrran och har en allvarlig tanke att åka inlines till jobbet. Men är man för gammal för att åka inlines, ser det patetiskt ut? Men jag tycker bara att det är a)skitkul b) underbar träning för min bred bak. Har dock blivit så pass gammal att handledsskydden åker på, och hjälmen också (iaf så länge det är under +20, sen blir det tok för varmt för hjälmen, men o andra sidan, det är inte så kul att svettas i rullstol sen när man har mosad skallen..svårt!)

Men bra påsk har vi haft, har hunnit med mycket hemma med fönstertvätt, beskära träd, fixa altanen till sommaren mm. Det är rätt bra tanken på att lör-sön var vi inte ens hemma!
Var hos Lucas kusin Oscar i Örebro och hade jättemysigt, alltid lika kul att umgås med andra som har barn, det blir liksom lagom upplägg med aktiviteter och vi tyckte att vi var uppe jättesent! (till halv 11!) Vi var ute i solen, tittade på cirkus-djur (Lucas fick se 2 älskande kameler, fick förklara till honom att dom kramas, trodde att jag skulle ha fått vänta lite längre med det snacket..eller slippa det helt, eftersom det med snoppar får han ta med sin pappa, jag vet ändå inget om såna) Sen var vi på bus och leklandet (eller var det lek och buslandet?) ja, men ni fattar väl ändå vad man gör där: leker och busar. Vi har varit i vintras på busfabriken i Norrköping och jag började oroa mig efter Lucas brist på rädsla. Han åkte värstingbanorna och gjorde vad som helst utan att bli rädd. Men nu har han väl kommit underfund att saker och ting kan faktiskt gå illa, så han var rätt harig (eller snarare som en vanlig 2 åring) och tyckte att trampolin och lekhörnan för 1-3 åringar var alldeles lagom- sen hade dom jättebowling, och där skulle man kunna varit flera timmar. Han har egen bowlingspel hemma och det spelar han jämt. Jobbigt bara att han kan inte sätta upp käglorna själv, dom ramlar så lätt, så vi föräldrar får göra det jobbet, och det blir lite enformigt efter ett tag (läs: efter 200ggr)
Lucas och Oscar leker bra ihop, Oscar är så pass liten än (9mån) så han fattar inte det här med ditt och mitt, så lucas fick hålla på med sin leksaksfacism utan att Oscar tog illa upp..men snart lär han sig att försvara sig och då får nog Lucas passa sig! Men jättekul att vi har småttingar i släkten, annars är det mest vuxna, det är inte så kul för Lucas.

Premiär grillning har vi hunnit med också, underbart gott! Grillspett med klyftpotatis- L fick korv och köttbullar på spett. Förra sommaren grillade vi nästan varje dag, men nu lovade jag att det får bli mera fisk på grillen, flintastek med potatisallad ger direkt ingen bikinikropp. Och nun är det vittvin dags, så gott det smakar till grillad!

fasiken, jag måste nog börja skriva upp mina idèr.. jag får massa bra idèr på kvällen vad jag ska skriva om, men gissa om man kommer ihåg dom nu? Nej.

Semster är färdigspikad, v29-31, och det blir Danmark och Legoland (Liseberg, Borås Djurpark, Ullared och Varberg sommarland) Det ser jag framemot! Det kommer att finnas 100 000 andra turister som också ser framemot det samtidigt, men det ska nog ändå gå bra, vi ska ju inte köa till dom stora grejerna utan det häftigaste vi får uppleva är nog kaninresa på Liseberg. Jag älskar nöjesparker men har inte varit på en enda sen Lucas föddes och undrar lite om jag pallar av sånt längre eller har graviditeten gjort sitt där också. Har tex börjat bli åksjuk i bilen, vilket jag ALDRIG har varit förr. Då kan jag undra vad balder gör för en..

Måste avsluta med en rolig road-trip historia när vi var på bilsemester i Europa 2006. Nu har det gått 3 år, så man kan faktiskt skratta lite åt det..(jag kan iaf, Maken kanske inte kan..)
Vi hade tagit över oss till England från Frankrike (caleis-dover) och befann oss alltså på en litet by kallad Dover. Maken sa åt mig att gå in i turistinfo och hämta kartan över stan, vilket var sagt och gjort. Vi kikade på kartan och tyckte att den där stranpromenaden med en kafe längst ut på piren lät mysigt, och dit ska vi. Vi hittar huvudgatan på kartan (som hette typ Main Street) och siktar oss mot stranden.. det är bara att där stranden ska vara går det väldigt mycket uppåt och blir berg.. vi snurrar runt och blir mer och mer irriterad på varandra (läs:jag blir irriterad på min makens okunskap att läsa kartan, jag kan ändå inget, jag är en kvinna, maken ska ta mig dit jag vill) och vi frågar inte efter hjälp heller (det gör inte riktiga män). Maken börjar anklaga att kartan är feltryckt, vilket jag tycker är ännu mera irriterande (så typiskt man att skylla på kartan och inte läsaren) Efter en timme viker Maken ihop kartan helt uppgivet (och jag börjar redan skriva mentala skilsmässopapper i huvudet) och när han viker ihop kartan står det på den: "Wellcome to town Deal"
Det var inte ett dugg pinsamt att jag hade tagit ett fel karta från turistinfot, karta för byn Deal istället för Dover. Då var det nog Maken som började fundera hur gafflarna skulle delas.
Mitt försvar: varför i hela helvete har man kartor över andra städer i turistinfot? Man har väl inte kartor för Halmstad i Nyköping???
Det här får jag höra om flera gånger, nästa jul fick Maken en gps av mig med fotgångar-funktionen, så vi slipper kartorna i framtiden.
Sen fortsätter vi diskutera om vi har varit i Bremen eller inte. Den debatten har pågått 3 år och fortsätter. Tur att vi inte har riktiga problem att ta hand om.

måndag 6 april 2009

traktorer och sol


Man måste vara uppfinningsrik när man har små barn. Vilket jag inte alltid är. Så då har man tur att ha maken, som hade sett i tidningen i lördags att Lantmannen hade visning av nya traktormodeller och bjöd på fika. Lucas är ju helt galen i traktorer och andra motordrivna arbetsredskap (ett nöje för honom har varit att titta på grävmaskiner som jobbar utanför CityCross) så dit åkte vi. Och vi var inte dom enda som hade kommit på kopplingen med små grabbar och traktorer. Kan tala om att om den där utställningens syfte var sälja jordbruksmaskiner,gick det nog inget vidare, för att jag kunde kanske spana 3-4 bönder, resterande var barnfamiljen. Och jag tror (men vet inte) att ingen av oss barnfamiljer köpte en traktor för en halvmiljon (eller vad dom nu kostar..). Men Lucas hade kul.
Det är lite kul när värmen kommer till vårat radhusområde. Det känns att alla kommer ur ide, man har inte sett röken av grannarna och barnen på hela vinter, och helt plötsligt när solen tittar fram är gården fullt med barn. Man är helt ställt: oj, vad h*n har vuxit, oj, har dom fått ett barn till?, oj, där är det visst en ny pappa och grillar, undrar var den gamla tog vägen? Radhusidyll när det är som bäst.
Sen såklart när termometer visar +5 och solen är framme dröjer det bara 15 minuter innan man ser första bar överkropp och en grill. Undrar varför man inte grillar i bar överkropp på nyårsafton, det var ju ungefr samma temperatur då!
Jobbat i helgen, och istället för en ledig dag imorgon ska jag vara på utbildning (mån-ons), kommer att vara helt slut på onsdag, har varit ledig en dag av 10.Men sen är jag ledig tors-mån, underbart! Vi ska åka och hälsa på Lucas kusin Oscar och deras föräldrar i helgen, det ska bli skoj, för det första träffa våran söta gudson som har säkert vuxit massor sen sist, och sen ska det såklart bli kul träffa även P&A och umgås. Alltid skönt att komma hemifrån lite.
Nu kliar det på mina inte-så-gröna fingrar. Det är så kul att se att det verkligen kommer upp nåt grönt ur marken där jag grävde i höstas.(även om maken frågade om han ska peta ner det igen) Hoppas att mina svarta och vita tulpaner blir fina! Nu vill man köpa massor av nya blommor och göra ordning altanen, men man törs inte riktigt än.. tänk om det blir snö!
Lucas födelsedagspaket är komplett, har hittat alla byggarebob bilarna till slut och 1/3 pris vad dom skulle kostat i affären, det är jag nöjd med.
Utbildning förresten, det är roligt att alltid när jag befinner mig i en skola, blir man supersugen att börja plugga, det ser så skönt ut när studenterna sitter i cafet och fikar (och det är säkert det dom gör alla dagarna långa, vill jag inbilla mig).Men sen kommer verkligheten ikapp med 2 frågor: vad skulle jag vilja plugga och med vilken ekonomi? Allt vad jag vill plugga till skulle resultera att efter 4 års studier skulle jag få mindre ingångslön och den ev. lönelyftet skulle gå åt betala tillbaka studielånet. Så inte riktigt realistiskt..men nån gång kanske. När Lucas är större och man kan utnyttja flexstudier. Och på flexstudier är jag en jäkel på, måste få skryta lite.. läste omvårdnadsprogrammet på distans, 1,5 års studier på 8 månaders, medans jag jobbade heltid. MVG i allt. Men då hade jag inte Lucas, så förutsättningar är kanske annorlunda + jag tror att väldig många av mina hjärnceller dog under förlossningen, känner mig betydligt dummare nu än innan. Men med lite finsk sisu..
Måste avsluta med en underbar kommentar som jag hörde granntjejen (runt 12 år) skrika åt sin kompis lillasyrra (5år) som hon hade tröttnat på. Lillasyrran hade en hanna-montana blond peruk på sig och det hade granntjejen fått tag i: "om inte du går härifrån, eldar jag upp din peruk!!" (och viftar med peruken i luften) Hemskt ja, men f*n vad jag skrattade! Den här kommentaren skulle även passa till en trött sjuksköterkska på onkologen. Svart humor=bäst humor. Den här granntjejen verkar överhuvudtagligen skjuta genomtänkta one-liners på löpande band. Pappan sa till henne att hon kan inte äta godis hela dagen bara för att det är gott. hon ställer frågan: varför skulle jag annars äta det? -ja, varför?
Glad påsk om vi inte hörs innan!