söndag 31 maj 2009

sagostigen, tivoli (igen) och frisör

Nu är det sommarfrisyr som gäller, det blev ..kort!
Gratis tivoli ute på shoppingcenter (eller kan man kalla det så när det finns mindre än 10 affärer?) Inte så bra reklam för tivolit när man hör gubben som sköter grejerna berätta när han en gång glömde ankra fast hoppborgen och den blåste iväg med alla barn i (och detta berättas med läskigt stolthet i rösten.. )

Fredags var det sagostigen, och vi undrar igen: vem hade roligast:barnen eller vuxna? Den här gången var det nog rätt lika. Små stugorna med sagofigurer var inte mycket att ha, men lekplatsen var succè, Lucas red häst, vilket var hur coolt som helst, han satt på hästryggen som värsta proffsen och sjöng! (kan vara något med det att göra att Pippi sjunger när hon rider)
Lucas gjorde försök nr 143 att mata olika djur med stenar, och just när jag hade sagt att grisar inte äter stenar, vad spottar grisjäkel ur munnen: en sten! Så nu vet vi, grisar äter stenar.
Har jobbar hela pingst-helgen, vilket är lätt tjänade pengar, för att nån anledning räknas det som storhelg vilket är 2,5 gånger pengarna. Vet inte riktigt varför (inte så att jag gnäller men..) Det är ju inte direkt så att jag brukar fira pingst! Hur gör man ens.. (om man inte gifter sig) pingstägg? Pingstfylla? (det verkar vara den svenska traditionen) Måste höra med några pingstvänner hur man ska göra i fall man råkar vara ledig nån pingst.
morsdag är det också.. mamma fick prenumeration på Hemmets Journal (eller hemmetin journaali som hon säger på sin underbara mumindalska) , svärmor fick kort på Lucas (första dagisfoto; lucas har en blick som säger: ta du ett kort till din fotografjäkel så biter jag av huvudet på dig) Vad jag får är fortvarande en mysterium, för att Maken har varit i Solvalla hela dagen på elitloppet, 5 miljoner i kontanter är inte helt fel..


måndag 25 maj 2009

bondkakor och plainspotting

Hoppas det är någon mer som ser det roliga i det här. Om en av ingredienserna är mandel så får man ta mig fan hoppas att det då innehåller i alla fall spår av mandel!
Plainspotting med pappa i skavsta. Det har tydligen blivit ett utspritt nöje bland Nypanbor. (finns visst inget annat att göra..) Det var säkert 20 personer där och kollade när kvällsflygningarna med Ryan Air (oj, reklam!) landade. Tänkte först att det skulle vara en bra chans för gubbarna som driver F11 museèt att tjäna lite extra pengar ( det hela fungerar ju med frivillighet och donationer) genom att sälja korv till folk, men sen kom jag på att dom skulle ha otroligt svårt att gå med sina rollatorer och korvvagnar i sån ojämn terräng (snittålder på flygklubben är säkert 85 år) Men vi hade med oss saft och golish (det är alltså inte en polsk efterätt utan godis på Lucas språk, och godis för Lucas är torkad frukt)
Lucas är förresten blöjfri på dagarna, och inte en endaste olycka hitttils!duktig kille! 2 år och 3 veckor! Har även slutat med sin kvälls välling, strora killen!


torsdag 21 maj 2009

tivoli

Lucas måste undra vad det är som händer, denna vecka har vi varit på badhuset 2ggr och på tivoli 2ggr!
Våran lokala shoppingcenter (eller vad man nu ska kalla det) hade fått besök av "tivoli" över helgen. "tivoli" i den bemärkelsen att den är nog lika sliten som dess medarbetare. Attraktionerna är definitivt inte EU säkra nånstans, och personalen ser värre ut än värsta alkisarna i teaterparken och pratar lika obegriplig svenska.
Men eftersom det inte finns nåt bättre alternativ låter vi våran son åka precis allt på "tivoli" . Och vad kan man förvanta sig av 2 nöjesparkälskande föräldrar än ett son som åker allt! Tuff kille, vilket resultetar även fattiga föräldrar, 30kr/åk är rätt saftigt, och man kan förstås inte säga nej.
Vi kom på att bilkarusellen måste vara kinesiskt (eller möjligtvis nordkoreanskt) eftersom den hade en bra kombination av åsnor, panda-björnar och bilar med kärnvapenmissiler.
Gå och kolla ni som inte tror mig. Den karusellen var nästan lika rolig som den vi såg i Budapest, den hade en bil med 4 ratt, 6 hjul och hette LSD 2000. Say no more.

måndag 18 maj 2009

Rikki=trasigt

busfabrik och schlager kväll

Klockan är ca 23.oo och killarna är inte ALLS trötta. Håller sig igång med hjälp av piggelin, popcorn och ESC!
Hmm..Lucas verkar ligga illa till,,

Fina nya förkladen från Ökna dagen.. nu slipper man kanske byta kläder varje gång vi har lagat mat.. (önsketänkande)



Busfabriken, en av dom få tillfällen när ungarna satt stilla.
I fredags var jag o Lucas iväg till busfabriken med Lucas kompis Theo (och lillasyrran Molly och även Theos föräldrar var med) När jag skrev tidigare att Lucas hade fått nån typ av respekt för höga höjder och annat, så var det nog en tillfällighet, för att nu skulle det åkas allt som gick att åka..dom klättrade upp i en sjukt hög uppblåsbar ruchikana, tom jag tyckte det var läskigt (och kidsen också, efter dom hade mer eller mindre rullat ner..) Studsmatta är fortvarande en storfavorit.. värsta var nog att jag hade sjukt mycet träningsvärk dagen efter! jag skulle ha trorr på min son när han sa till mig "sitt, mamma!" när jag försökte vara cool och hoppa på studsmattan. Nästa gång ska jag lyssna på honom.
Lördag kväll var det ESC, och det måste man ju titta på och allting gick som förväntat:
* Finland kom sist
* jag somnade innan rösterna var klara
* kommer inte ihåg hur vinnarmelodin låter, men kommer ihåg alla urdåliga bidrag
*man kommenterade gärna hur alla såg ut, musiken var oväsentligt.
* Man paratade om allt annat, och vi kom underfund att vi skulle gott och väl ha "rapport-kväll" också, schlager är bara en ursäkt att samla ihop till en fest!
Våra barn höll igång förvånadsvärt länge, vi åkte hem kl 23.00 och då var nog alla lika trötta, snälla sonen sov till kl 9.30 dagen efter. Det är inte ofta vi har ätit frukost kl 10.30 sen vi fick barn, underbart!


tisdag 12 maj 2009

Här pratar man om biologi och anatomi

Det här har jag och sonen pratat om ikväll:
-Kukas noppen!
-ja, Lucas har snoppen.
-Pappa noppen?
-ja, pappa har också snoppen.
-Mamma nej noppen!
-Nej, mamma har ingen snopp
-Mamma många tissi! (=bröst)
-Ja, jag ha iaf 2 st.
-Mamma ISO tissi! (=Stora bröst!)

För övrigt var det en tjejfest och utgång i lördags. Senast jag drack mig full var i januari, och på söndag kom jag på att det kan gott och väl gå 5 månader innan nästa gång. Var kommer dessa hemska baksmällor ifrån?? Så gammal är jag inte att det borde vara orsaken..Förr var man lite sliten, men kunde tom gå ut dagen efter igen (helt obegripligt) .
Nu är det toagolv som gäller första 12 timmarna (ingen vits att gå därifrån när man snart måste in igen) och sedan är man helt slut 1 vecka efteråt. (efter festen i januari trodde jag att jag var gravid när illamående och trötthet inte gick över på en vecka!)
Har jag blivit alkoholintolerant? Det är ingen finsk sjukdom direkt, jag kanske bara har blivit svensk?
Men hade nån frågat mig i söndags om festen var värt det, så då hade jag svarat nej, men nu är det lättare att säga att det var det. Skitkul kväll med allt vad det ska vara: pizza, snacks, paketlek (kommer knappt ihåg vad jag fick, har inte hämtat mina paket än.. har svagt minne av krämer och lotioner..) , utgång med dans (så dåligt som fylledans bara kan vara,men det är ju bara så kul!), spillda drinkar och massa skratt. Undebart! Och vilken underbar baksmälla. Tur att man hade en förstående man hemma, som desutom hade uppmärksammat finska morsdagen, hur många av er har fått blommor levererade till toaletten? Då kanske jag inte kände som värdlens bästa mamma direkt.. Men man biter ihop när man har barn och underbara sonen sov 3 timmar på dagen, så hela familjen susade så sött i sängen hela eftermiddagen.
Nu är det tomt på nöjeskontot och väntar bara på lönen, har tusen saker som man vill fixa.. sommarblommorna till rabatten bla! Om sommaren nu nånsin kommer, det är ju fortvarande skitkallt..

fredag 8 maj 2009

idag hann vi med mycket

Okej, det här gjorde vi redan i tisdags: Ät upp en blå tusch-penna så man är precis blå i hela munnen. Men man är inte sur för det.. matchar med ögonen!
Eftersom vi var lediga, gick vi och tittade när andra jobbade istället. Lucas blir nog en chef, han talade gärna om till killarna vad dom ska göra (backa!!)

Vi hann fixa en fin tatuering på båda fötterna. Vi måste nog sluta titta på Miami Inc tillsammans.


Vi hann hälsa på mormor och även denna gång ville katten inte äta stenar. Tack gode gud att vi hittade hästar som åt gräs. (gräs har tidigare erbjudits till katter, hundar, fåglar mm.)
Så mycket hann vi med. Lucas var supertrött efter en hel efrermiddag ute hos farmor, så han sov i bilen på väg hem. Vaknade 18.30 och somnade ändå snällt kl 20.30. Tröttis.
Imorgon blir det en skoj dag: 2-års kalas (mera speedade illrar), jobba & tjejfest. har inte varit på fest sedan 5 januari (och skrev visst då igen att jag aldrig ska dricka...alldrig är alltså 4 månader)



torsdag 7 maj 2009

lek,tjat och studsmatta

En härlig actionbild: Lucas på kompisens Ebbas studsmatta (Ebba på Lucas-språk= pippa)
Det här är underbart, kompisar som inte längre bankar varandra gul och blå, utan kan faktiskt leka tillsammans. Vad kul Theo o Lucas hade! Underbart att tänka att dom har känt varandra hela sitt liv (okej, T fick några lucas-fria månader eftersom han är 2 månader äldre.. det betyder alltså att T ska köpa ut till Lucas när dom fyller 20..hmm..) Theo förresten lär snart prata flytande finska, han lär sig av Lucas, kan redan säga rikki(=trasig) och valmis(=färdig) Det är bara lite synd om hans föräldrar som inte förstår vad han säger!
Maken skulle springa (gå/krypa) grabbhalvan idag, så jag fick sonen levererad till jobbet (där jag höll på bli galen av våran nya datasystem, men det är en annan historia) och vi tog en tur på stan och sedan cyklade hem. Vilken underbar resa: upp för lasarettsbacken (ni som inte är ortsbor, den är inte brant men irriterande lång) Lucas sittandes bak på cykel:
-mamma!Kolla! Buss!, buss!, buss!, buss!, buss!, buss!, buss!, buss!
- ja, älskling, det är en buss
-mamma!Kolla! Pippi!Pippi!Pippi!Pippi!Pippi!Pippi!Pippi!Pippi!Pippi!!!!
-ja, min sockertopp, det är en pippi.
-Mamma!Kolla!lappil!lappil!Lappil!Lappil!Lappil!Lappiiiiiil!!
-JAAA! Det är en lastbil!!!

måndag 4 maj 2009

Finska valborg och Lucas 2 års kalas

Våran stora 2 åring och redan kapitalist: det är "engar" som gäller.
Tårta på tårta blev det..

Finska valborgsfirande. Killen har redan slocknat pga stark "sima" (gissa ut ni vad det är för nåt...), om jag skulle ha sett hur Frun i familjen tittar på flaskan skulle jag nog låtit bli att dricka det! ("hmm..var det jäst eller råttgift jag hade i?") Men vi hade faktiskt roligare än vad det ser ut på bilden. (eller sen är det så här Finnarna ser ur när man har über-roligt)
Inga andra än finnar kan förstå det fina med "sima" och nybakta munkar på valborg.. jag hade inte fått det på 10 år, stor tack till Familjen K!! (eller Frun i familjen som hade varit duktig!)
En flaska kvar och det doneras till mormor.
Sen var det 2 års kalas. Lucas är så populär att det firades med lite arabiskt vis: 2 dagars fest. (vi skippade dock helstekta lammen...)
Första dagen kom farfar med frugan, mormor med sin gubbe, Makens faster med sin man, Lucas farbror med sin fru och Lucas kusin/våran gudson (hänger ni med?) så det var fullt på altanen, men jättetrevligt självklart. När alla mor/far föräldrar är samlade blir Lucas så trött när han ska vara alla till lags (let me entertain you-attitude), och vet inte vilket håll han ska böja sig, när det är så många favvisar på plats samtidigt. På kvällen firades första maj med grillning hos farmor, alltid trevligt att sätta sig i färdigt dukad bord. (speciellt när man hade stått halva natten och gjort tårtor)
Sen blev det inte så mycket vila, eftersom på lördag em invaderades huset av 11 st barn i åldrar 1-3 (+ 2 st granntjejer som var runt 8år) Och jag kom underfund ekvationen: ta antal barn och multiplicera det med deras ålder (dvs 11x2=22) så får du det antalet som beskriver hur många barn det KÄNNS att det är i huset. Och inte blir det lugnare att vi proppar dom fullt med socker. Som speedade illrar yrades det runt i trägården och i huset. Men man visste vad man hade gett sig in på, och jag måste i ärlighetens namn erkänna att en av dom saker som jag såg framemot innan jag fick barn var att ordna barnkalas!! (ja, jag behöver hjälp..)
Som en vilket vip-party som helst delades det ut "goodie bags" till gästerna. Jag som tyckte att såpbubblor var en bra ide; och det var det, huset var skinande ren när gästerna gick hem när man hade hällt ut 2 liter såpvatten på golvet. Vuxna efterfrågade dock sitt eget fiskdamm, det ska fixas till nästa år kan jag lova!
Så med andra ord var det en alldeles underbar helg, och nu ser man framemot att ha mat med tuggmotstånd. Trodde aldrig att jag skulle säga detta, men: jag är less på tårta! (fram tills nästa 2 års kalas på lördag)