onsdag 26 augusti 2009

Vi har spenderat lite tid på akuten idag med sonen.. han hade så jäklans otur att precis när vi skulle genom automatiska skjutdörrar på Karlssons, ramlar han och hans små fingrar klämdes fast under dörren som kör över dom.. aj aj aj! Massa tårar och otäcka sår, och när en finger pekade åt fel håll var det bara att åka till akuten. Men han röntgades och inga fingrar brutna tur som det var! dom små har mjuka leder och verkar tåla mycket.dom plåstrade om hans sår och nu är han hemma med Vabbande pappa och blir säkert bortskämd med massa glass och ny pippi-film. Även farmor skulle titta förbi och ge lite kärlek.
Men jag kommer säkert ha marddrömmar om dessa mördar-dörrar inatt.. usch!! borde det inte finnas nån spärr, som gör att dörrarna stängs igen om nåt kommer under? Jag fick slita på dörren och sparka loss Lucas med ena foten. Och när jag kommer honom skrikandes i famnen till personalen och frågar om dom kan hjälpa mig , säger killen på kassan: "där i toaletten finns det vatten". Där satt jag ensam med honom störtblödandes om fingrarna och dom brydde sig.. not! Heja Karlssons! Dom har ju halva affär fullt med plåster!!
Men sonen är ju duktig så han var på god mod redan på akuten och mest gick runt och visade sin bamseplåster. Älskade lilla skrutten!

Gjorde förresten första mellanprovet i Shk A igår. Tidsangivelse var 5 timmar. Öppnar provet. jahaa, först 20 flervalsfrågor, inga problem. Svarar på 10 minuter. Trycker på skicka. " du har nu avslutat delprov1" va??? Jag trodde att det var del 1 av 3, att man skulle få mera frågor och kanske en uppsats att skriva. 5 timmar på 20 frågor, det är ju 15 minuter/fråga. Då undrade jag om jag har hamnat på nån särgymnasiet istället.

tisdag 25 augusti 2009

Vad tyst det är..

Playdate med mammorna.
Mamma 1: vad skönt att dom leker tillsammans så bra, våra killar
Mamma2: (jag) ja, verkligen, man kan sitta och prata, men vad tyst det är..
och nu vet vi varför:




Och materialist som man är ropade båda först:
Nej!! Hur ser vardagsrummet ut?!?!?! Men killarna hade lagt all uppmärksamhet på sig själv och på varandra, så vi har fortvarande vita väggar.
Slutnotering: vad är det för idiotföretag som säljer tuschpennor som inte är vattenlösliga???

första uppsats avklarat

Första uppsatsen kom tillbaka med VG+, nice! Enda kritik var att lägga till källor bättre och att jag kan babbla på ännu mera, det är jag ju duktig på! Det är inte varje dag man får bättre betyg av att vara så långtradig som möjligt.
Idag ska mormor vara barnvakt så jag kan göra första mellanprovet,och självklart ringer mamma att bilen har gått sönder i Sparreholm (hon bor middle of nowhere i sörmlandska skogarna) och hon kommer ingenstans.. men nu väntar jag om hon hinner till bussen så hon tar sig hit iaf. Underbart. Men kanske bättre att bilen gick sönder nu och inte på lördag när vi ska till Finlandsbåten. Skulle vara syn för gudarna när vi ska försöka packa ihop oss nånstans längst E4:an i en Peugeot 307 med 3 vuxna, 2-åring, allt bagage (ni som har barn vet hur lite man har med sig när man ska vara borta 1 vecka, + min 15-åring lillasyster ska med, och hon har 2 resveskor när hon ska sova över hos oss EN natt) + mammas lilla hund, en grand danois. Hunden skulle få ligga på taket. Jag kan bara se det framför ögonen på mig när vi köt (alldeles för fort, vi är ju försenade som vanligt) genom söder på stockholm med FULL proppat bil och scobidoo flandrandes på taket.
Nu vaknade sonen så får fortsätta sen!

torsdag 20 augusti 2009

jaha..

hmm.. fick tillbaka uppsatsen från läraren med notering att han kan inte öppna bifogade filen. Dåligt omen? Använder Open Office och även om jag sparade filen i .doc format går det inte att öppna. Så nu får vi göra det riktigt krångligt, och skicka först den till min e-post utan att bifoga, gå till en datorn med words, kopiera/klistra in, bifoga, skicka. Smidigt eller hur?
Måste nog investera till en office-paket, det låter billigt. Undrar om min datanörd till lillebror skulle kunna hjläpa mig..
Dagens citat:
(väcker Lucas kl 6.00 för att det är dags att gå upp o till dagmamman)
- Nej mamma, Lucas sova lite till..

Har man då ett hjärta att väcka honom igen? (svar ja, vad ska man göra..)
Dagmamman sa idag att han pratar SÅDANT! Stackars hon, får lyssna på hans babbel, men så blir det väl när föräldrar aldrig är tysta själv.
Kände häromdagen att jag KANSKE överförklarar "lite" saker till våran 2-åring ibland.
Vi hade varit och köpt dricka på Pressbyrån där Makens moster jobbar. Vi går ut och jag säger
- Det där var Pappas moster.
-moster, säger Lucas (nu ska vi lägga till att 99% av gångerna, upprepar Lucas sista ordet i meningen man säger)
- ja, ser du, moster betyder att det är farmors syster. Och eftersom farmor är pappas mamma, så blir det moster till pappa. Precis som Nanne är din moster, eftersom hon är mammas syster.och mormors dotter.
-aha? Kontrar Sonen.

Efreråt tänkte jag att han undrade nog inte egentligen vad ordet moster betyder, ännu mindre förstog han min underbara förklaringen om släktrelationen. Men jag har sett och hört såna hemska exempel på stan/bussen/lekparken där barnen undrar saker och föräldrar tar sin inte tid att lyssna/förklara så jag kanske själv är irriterande babbelmaja, men jag tycker att om barnet undrar så ska man berätta (och tydligen även när dom inte ens undrar.. )

tisdag 18 augusti 2009

666 besök, satanistiskt?

Nu har man börjat beta genom första kursen. Läste beskrivningen för första studieveckan, och såg att på fredag skulle man skicka in första uppgiften. Blev lite stressad, eftersom jag ska jobba helgen, så jag läste på och gjorde färdigt uppsatsjäkelen igår kväll/sent natt!
Men sen när jag läste kursvecka 2 så ska jag tydligen jobba med uppsatsen hela nästa vecka! Då är frågan om jag har gjort uppsatsen på 4 timmar, är den helt åt skogen gjort? Jag som tyckte att jag fick ihop det så bra, man skulle skriva 4000-5000 ord, och det hade jag och kände mig riktigt nöjd. Nu är JAG lite nervös, jag kanske hade uppfattad det helt fel..
Jäklans..

onsdag 12 augusti 2009

jag har blivit student!

Här går svängarna fort ibland.
Jag kände verkligen att nu är det dags att göra nånting åt mina halvtavslutade studier och intesivt letande på nätet resulterade att jag i alla fall fick fram att det skulle fungera att studera heltid med studiemedel (även om man kommer att bli fattig, men om ensamstående kan studera måste väl en i familjen kunna göra det?) och vägen till högskolan ska inte vara så lång.
Bokade tid till studievägledare, som dock inte kunde leda mig mycket alls , eftersom hon hade ingen koll på utländska betyg. (eller nordiska betyg, skulle jag varit arab skulle hon vetat allt om deras betygsättning)
Så ett samtal till Högskoleverket resulterade att jag måste läsa in Engelska A och Samhällskunskap A för att få behörighet att söka. Vilket är lite roligt att jag har läst Shk i finland 4 år, men eftersom den är sammanslaget med Historia, gäller inte det betyget, och i Engelska hade jag 1 kurs för lite för att det ska räknas som Engelska A.
Och svenska sen.. jaa-a mina kära vänner. Jag var så övertygad när jag gick Gymnasiet i Finland att svenska kommer jag minsamm ALDRIG behöva lära mig, tyska är världspråket nu när man är med i EU och allt. Så jag läste tyska. Och här sitter jag, i Sverige, gift med en svensk. Långnäsa på mig.
Så jag ska gå och göra en test som heter Tisus i Stockholms Universitet i november och om jag klarar det , då får jag behörighet som motsvarar Svenska B. Kände inte riktig för att lägga ner tid att plugga genom 4 kurser på distans, så nu är vi nere på 2, och alla håller tummarna att jag klarar Tisus. Tjuvkikade lite på typtesterna och det borde inte vara nån problem, möjligtvis skrivdelen, men jag får väl se till att blogga som sjutton fram till november och träna. Så om min blogg framöver får en aningen akademisk toning , är det bara jag som tränar!
Maken blev något överaskad när jag ringde till honom och sa att jag ska börja plugga på måndag! Ska läsa på distans, 20 timmar i veckan räknar dom att man ska lägga ner i sina studier. Jag som jobbar heltid (okej, 89,53% om man tar bort föräldrapenningsdagar) och har en 2 åring, så är det mer realistiskt än 40 timmar i veckan. Och om inte förlossingen har gjort mig dum, hade jag förr i alla fall lätt att lära mig, så jag kanske inte behöver lägga ner så många timmar. Hoppas Lucas fortsätter somna kl 20, så har jag alltid några timmar/kväll.
Och världens bästa mamma erbjöd sig att komma och vara barnvakt så jag kan plugga på mina lediga dagar. Underbara mamma!
Så OM jag klarar allt det där, kan jag söka till Socionom utbildningen till höst 2010. har ingen aning om det är svårt att komma in där, och eftersom jag hamnar till ngt som heter grupp 3 (med utländska betyg) så vet jag inte om det är bra eller dåligt heller. Men kommer jag inte in, får jag väl söka igen, tänker inte ge mig nu!
Så spännande är det, men känns så himla bra, jag är en sån att jag måste ha nån projekt på gång..(sonen kan väl inte räknas som projekt?) har redan studerat in omvårdnadsprogrammet på distans, så man vet också vad man ger sig in på. Sen har jag aldrig varit "riktig" student. Gick genom gymnasiet på kvällstid, jag har jobbat sen jag var 16 år. Nu tänker jag inte att bli en vild studentbrud, men det låter ändå kul att ha avsatt tid för studier istället försöka hinna med det med jobb.
Kommande studielån ger redan magsår, men det får väl ses som en investering. Vi har sammanlagt sjukt lite lån gemfört med vanlig svensson familj (under 200 000; boende + bil) så med avslutade studier har man fortavarande under en halvmiljon i skulder.
Nu ska jag dock gå och njuta en lugn stund på soffan, det är snart slut på slökvällar framför TVn.

Dagens snack med sonen.
- vad åt du och pappa idag till lunch då?
- Farfar!
-Det gjorde ni väl inte, var farfar här?
-jaa-a!
(farfar är bortrest med 100% säkerhet)
- men vad åt ni då, efter ni hade varit tittat på flygplan?
- KALA! (=fisk)
(inte troligt, maken gillar inte fisk)
- Nej, men på allvar, vad åt du?
- En snurra snurra snurra
- jasså..

gjorde till slut nudlar till kvällsmat. Gissa vad åt dom till lunch: Nudlar.
Såg i tidningen att dom ska använda nån 2 åring som ett vittne i ett mordfall. Om hans vittnesmål är lika pålitlig som min sons svar, säger jag bara stackars den som blir anklagad.

fredag 7 augusti 2009

napphimlen och mjölkfira pannakakor my ass!

Familjen ADHD hann med ett besök till Skansen på Pride dagen, synd att våran son är extremt ljudkänslig (men för dock himla väsen själv), annars skulle jag viljat titta på paraden.. men det blev en lugn heldag på Skansen som sagt, tillsammans med farmor och Göran. Lucas hamnade i napphimlen, nästa år får vi nog åka dit och lämna napparna när det är dags.
Sen blev jag så glad när dom hade skylt att dom har mjölkfria pannkakor till salu, perfekt mellis till Lucas! han äter väl 3 tuggor sen ville han åka flygplan igen(och så ingen tror att våran son är bortskämd unge med eget flygplan, pratar jag om en karusell), men på natten kryper Lucas bredvid mig på hotellet, jag klappar honom på ryggen och känner.. hmm.. "Lucas, har du bajsat?" "Jaa, MASSOR" och så sant så, han hade bajsat överallt, i våran säng, sin säng, på golvet, överallt! Så dom dör pannkakorna var definitvt inte mjölkfria, han stackaren är fortvarande kass i magen.. lilla plutten!
Vad annars, jobbet känns segt som sirap... känner ingen inspiration alls, annars brukar jag tycka att det är helt okej att komma tillbaka, men inte i år.. 10 år med samma jobb kanske börjar göra sitt, suck.. studera kanske, eller vinna på lotto? (måste börja spela lotto..) Närmande 30-års kris kanske, snart blir jag väl sugen att skaffa motorcykel eller en vargtatuering.
Och så klart skiner solen som aldrig förr när man började jobba! Tur att man hinner bada lite efter jobbet, har blivit brunare på senaste 2 dagar än på hela semester!
Och appropå bruna ben.. Vi har ju tittat på Pippi på rymmen si så där 146 gånger i bilen under semester, och i sången "sommaren är min" sjunger Annika: "..och jag är brun om bena precis som det ska va`.... och bruna ben är bra" Det var tider när man fortvarande hade Ozon skiktet kvar på jorden. Nu är inte bruna ben så bra, utan Annika skulle troligtvis ha melanom om man inte smörjer med skf 50.
Nu är det väl sovdags, få se om lilla parvel har hållit sig i sin säng eller krypit in till våran.. han har börjat med det, men blir dock inburen till sin säng igen när han har somnat. Så blir det när man lever tattar-liv 3 veckor och sover i samma rum, inte så lätt för honom att sova ensam igen. Hoppas han vänjer sig , annars får vi köpa bredare säng!