torsdag 26 juli 2012

Nyhetstorka

Läste igår på lokaltidningen om en man som stolt visade upp en älghorn, en 16-taggare hade han hittat i skogen. Man intrevjuade experter och alla beundrade vilken tur han hade som hade hittat en sån fin och sällsynt älghorn. 16-taggare hittar man inte varje dag.
Tänkte när jag tittade på bilden att det var ta mig fanken en mager älg den hornen måste ha suttit på , var liksom smala och långa. Och liksom en krona på toppen av horn..
I dag i lokaltidningen: rättelse. Det var visst KRONhjorthorn man hade hittat och inte älghorn.
Men jag förstår, det är lätt att ta miste om dessa 2 arter och deras horn , dom är rätt lika.
 Kronhjort
Älg

onsdag 25 juli 2012

Norrköping kl. 12

Måste börja med att undra varför 500 japaner har läst min blogg? Studier i svenska? Sorry to say, I'm imigrant myself and my spelling is really bad, my dear japanese fans.
Men sen till saken.. En het sommardag, lunchdags, ger mig ut till centrala Norrköping. Och vilken missbrukarsafari jag fick uppleva. Redan andra sidan gatan bråkar några mindre nyktra om Bosses hund hette Bingo eller Bongo. Nästa kvartersparken är varenda bänk upptagen av nån typ av dreglande varelse. Bankomatkön.. Börjar känna att jag har hamnat i en zombiefilm. Ännu flera varelser med alldeles för stora pupiller och okordinerad rörelsemönster (och obligatorisk hund i koppel, varför har så många pundare kamphund? ). Följer med skräckblandat förtjusning monologerna som pågår vid dom 3 bankomaterna. Det är inte alldeles enkelt först hitta plånboken,sedan kortet i plånboken, träffa lilla hålet att stoppa kortet i, förstå att man är vid en bankomat och inte vid en mikro, komma ihåg koden, kunna knappa in koden ... Ett antal svordomar och tårar fälldes. 1 av 3 lyckades faktiskt få ut pengar. Kände för att applodera men lät bli. Kände att jag behövde inte skydda min kod , i deras ögon rörde sig mina fingrar så snabbt att dom hann nog inte ans märka att jag tog ut några pengar överhuvudtaget.
När det är en het sommardag i juli och alla människor med förstånd lämnar staden så kvar blir dessa stackarna. Och jag.
Fortsatte min pundarsafari ett tag till och blev samtidigt förskräckt hur många unga tjejer och killar det finns som är helt borta. Människor i min ålder. Sorligt.

tisdag 24 juli 2012

Saknar tåget?

Jösses .. 2 dagar bilpendlande och jag insåg redan att .. Håll i hatten..jag längtar efter att åka tåg igen! Allt vad sj utsätter mig för ( just det, det måste vara mot mig personligen dom jävlas) så saknar jag mitt morgontupplur (som varar allt mellan 40 min till 2 timmar beroende hur sj just den dagen vill fungera) , jag saknar läsa meningslösa skvallertidningar eller meningsfulla tegelstenromaner på hemvägen..
Sitta i bilen på morgonen är tokdrygt, jag som är morgontrött blir inte direkt piggare att stirra E4an ..och hemvägen blir jag bara irriterad på alla andra medtrafikanter som befinner sig på vägarna endast för att göra livet surt för mig. Jag tror att det finns en lag i Sverige som säger att man får sälja BMW och Audi endast till idioter och självmordsbenägna. Varje gång man får en sådan bil bakom sig ska dom ligga max 20cm från min bil. Trevligt om man skulle behöva råka bromsa..
Så kära sj, ses om 2 veckor!

måndag 23 juli 2012

Second hand

Brukar inte ta mig på seconhand butiker alltför ofta, skyller på tidsbristen. För att fynda i secondhand tar dubbelt så lång tid än vanlig shopping. Först ska man hitta ngt man tycker om, sen hoppas att det är en rätt storlek, i bra skick och bra pris. Det är alldeles för många osäkra faktorer i spel. I en vanlig affär går man in, scannar utbudet med terminatorblicken. Går till plagget som väckte intresset, kollar prislappen och tar fram rätta storleken. Enkelt!
Men tänkte häromdagen kolla in på Myrorna i Norrköping. Konstaterade att där jobbar nog ett gäng aspergare. Aldrig sett maken till ordning. Allt var sorterade efter a) vad är det för plagg och b) färgskala (från mörk till ljus). Precis i min smak. Jag som planterar blommor i bokstavsordning och böckerna i bokhyllan är sorterade just efter färgskalan. Så där gillade jag gräva mig fram. En fördel med seconhand butiker är att dom som sätter priserna är oftast 60+ damer och har inte alltid riktigt koll på olika märkesplagg. Jag är väl ingen fashionista direkt.. Eller märkeskåt, men såna kläder klarar sig oftast fler antal tvätt .. Så blev riktigt glad över en R.Cavalli-klänning och Matthew Williamsson by H&M -klänning för 60kr/st. Sen tog lunchen slut så får väl återvända en annan gång och fortsätta..
Fast nu närmast kommer luncherna vigas åt träning, efter 4 veckors paus längtar man nästan till gymmet. Fast av erfarenhet vet jag att första gångerna är rätt deprimerande, 4 veckor utan träning brukar betyda att man får dra av minst 10-15 kg vikter från maskinerna.

söndag 15 juli 2012

Överlevnadsberättelse

Söndag 15 juli. Essingeleden, Stockholm. Kön smyger framåt sakta, sakta. Det värsta tänkbara har hänt. 4 filer blir 2. Vart ska alla bilar få plats?! Minuter blir timmar, folk börjar tappa hoppet att nånsin få se Södertälje. En gammal kvinna hänger halvvägs ut från bilen och röker ( röka i bilen är ju så ..ohälsosamt?) . Helt plötsligt.. Kön stannar av helt! Vi anar en stigande panik i bilarna bredvid. Vi håller oss dock lugna. Inventerar mat och dryckresuserna. 7 kakor (5 mariekex, 2 fyllda kex) , 1 burk lättcider, 2 flaskor lättcider, 0,5 liter vatten. Detta borde vi klara oss minst ett dygn. Prioriterar kvinnor och barn, dom får var sin fyllda kex, mannen i bilen får klara sig på en lättcider. Kön är oändlig lång och vi ser hur andra bilar börjar stängas av. Mitt vänsta ben som har hållit bilen i dragläge i evigheter börjar skaka av mjölksyra.. Till slut måste jag ge efter smärtan. Stänger av bilen, öppnar fönster för att undvika värmeslag, temperaturen visar fruktansvärda 18 grader.  samtidigt som måste vi hålla utkik eftet plundrare. Det är bara frågan om tid innan dom mindre utrustade får vetskap om våra mariekex och kampen om liv och död tar över sunda förnuftet.
minuterna tickar på och vi försöker hålla humöret uppe trots hopplösa situationen. Sen, lika plötsligt som kön hade stannat av börjar den röra sig igen, mirakel! Vi ser bilar som är övergivna, plundrade, sönderslagna.. Är det så här krig ser ut?
Vi rullar närmare en tunneln där olyckan har hänt. Helt plötsligt ropar maken: nej! Bärgningsbil!! Kör,kör.kör!! För att vi alla vet vad en bärgningsbil innebär. Kön kommer att stoppas igen. Gud vet hur länge, inne i en mörk tunnel. Och våra 5 mariekex har blivit 3. Det här går inte! Riskerar allt på det sista desperata försök rädda min familj och tränger mig framför bärgningsbilen. Jag är den sista som lyckas, sista jag ser i backspegeln är familjefars sorgsna ansiktet som försvinner bakom bilen. Förlåt. 
Ut från tunneln , ögonen svider lite av solskenen, men vi lever. Det är det viktigaste. Uppskatta livet,den är skör.

Så skönt..

Avslutade gemensam semester med en hotellövernattning i Stockholm på Scandic Infracity. Maken hade varit superduktig och bokat hotell där vi verkligen kunde stanna ett helt dygn utan att behöva lämna hotellet. Vi började med bad på deras relaxavdelning och sonen var så klart helt nöjd över att få bada. Jag slumrade till i bastun efteråt, så skönt för både kropp och själ.. Efter bad var det skönt att bara ta det lugnt i rummet. Sonen gjorde läskedrinkar för glatta livet (tänk vad underhålkande en ismaskin kan vara) . På kvällen åt vi supergod 2 rätters middag på restaurangen, hela lobbyn är som inomhusträdgård med vattenfall,palmer, koidamm mm. Så det känns verkligen att man äter ute,fast inne. Sonen hade barnmeny såklart och efteråt kunde han leka i lekrummet medans vi tog en god drink i lugn och ro. Kvällen avslutades med tipspromenad runt lobbyn och en film på hotellrumnet. Jag tror att både vuxna och barnet var nöjda, vaknade på natten av att sonen skrek i sömnen:" Drinkar! Drinkar!" .
Nu sitter jag på lek o buslandet som ligger mittemot hotellet, sonen får springa av sig innan det är dags att åka hem till vardagen.
Underbar helg!

torsdag 12 juli 2012

Du vet att du har finsk bakgrund om..

Du har fastnat på 60-talet. Alltså.. Det är lite roligt att följa sverigefinnar på facebook. Allt dom saknar och kommer ihåg från finland är det som hände på 60-70 talet. Även dom som är födda 80-90  talet. För att det var sextio-sjuttiotalet när deras föräldrar kom hit och det är via dom även nästa generation har fått lära sig saker från finland. Men inga av dom har inga relationer vad har hänt i finland 80-90-00 talet, och därför låter det jätteroligt i mina öron när människor i min egen ålder pratar med tindrande ögon om Tapani Kansa och vispipuuro, dvs. Gamla filmstjärnor och urgammal husmanskost. Det är som svenkar som bor i england skulle älska Jussi Björling och kroppkakor..
jag flyttade hit 2000 så min finland är det som har hänt 90-talet,men insåg nyss att det är också finland som sonen kommer att lära känna via mig. Så han kommer att tycka att Apulanta och Studio Julmahuvi är dom mest fantastiska saker ..

Magsjuka, alltid lika kul..

Återkomsten till jobbet blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. På morgonen kände jag mig lite konstig, dvs. Inte hungrig. I bilen på väg till jobbet kände jag mig åksjuk. Det mest uppenbara tecken var när jag inte kunde dricka kaffe kl 9 som annars är den godaste som finns. Så kl.11 började jag känna mig riktigt krasslig. Och på jobbet hade jag hur mycket som helst att göra,så finsk som man är, försökte jag bita ihop men tills slut var det bara ge upp. Hade tur att maken och sonen skulle ta tågtripp till Norrköping,för att hur skulle jag kunnat köra bil kräkandes visste jag inte. Så deras tripp till norpan blev betydlig kortare,det var bara köra hem sjuklingen.
Sen följdes 12 timmar med följande aktiviteter: VM i konstiga sovställningar (tror sova-i-badkar vann) , krypa till fosterställning i badrummet, diskutera med syrran vilket är bästa att kräkas upp. Hon sa glass ,jag sa isglass. På kvällen joinade även maken in i kräksklubben med ungefär samma aktiviteter. Det borde finnas ett lag att båda föräldrar inte får bli däckade när man har små barn. Nu fick vi turas om att underhålla och serva sonen mellan spyorna. Spela madagasgar carts i magsjuka är minst sagt intressant. Lite si och så med kordinationen då kan jag säga.
Kvällen toppades med feberfrossa och helvetiskt ont i lederna. Så i början trodde man att man ska dö,i slutet hoppades man att man skulle dö.
Idag matt och febrig, hela dagen har jag sovit 1 timme, tittat på tv-shop en stund, sovit en timme osv. Har nästan glömt bort vilka fantastiska grejer man kan köpa därifrån. Har nästan blivit sugen på h2o-ångmopp och diverse träningsmaskiner som gör att man ser ut som fitnesschamp efter en kvart.
Stressen att missa 2 dagar på jobbet efter semester när det finns HUR mycket som helst att göra knager lite. Har 5 arbetsdagar på mig att göra klart löner som annars tar 11-14 dagar att göra. Bäst att lägga i extra växel på måndag tror jag..

söndag 1 juli 2012

aahh. semester

Underbar underbar semester. 1,5 vecka kvar och massa kul att se framemot med kryssning tillsammans med vänner, världens bästa familj kommer från Finland och hälsar på .. och nyss hemkommen från roadtrip till Danmark.
resan gick hur bra som helst tanken på förutsättningarna. Åksjuk son. Jag och maken brukar spendera max  timmar/dygn tillsammans, nu ska vi vara TILLSAMMANS 11 dagar 24-7. Vilket gick alldeles utmärkt. Sonen blev inte åksjuk ett endaste gång och jag och maken dödade inte varandra. På sin höjd hade vi olika uppfattningar hur man kom till Jönköping. Och det var på dag 11. Jag säger förresten att det logiska är att följa skyltningen, eller hur?
Sonens glädje över att vara i Legoland är obeskrivlig. Han var överlycklig, så 2 dagar gick åt där. Det var rätt roligt att följa andra föräldrar slutet på dagen, det var många slitna föräldrar med slitna barn som försökte göra sista minuten shopping i typ världens största legobutik.  Bad idea. Det mest uppgivna pappan var nästintill komisk. en finsk herre i 40 nånting som började hoppa jämfota samtidigt som han gråten i halsen skrek åt sin 10 åriga son: MÅSTE JAG VID VARJE KÖ SÄGA TILL DIG ATT INTE KLÄTTRA PÅ STAKETEN!!! Stackars pappan..
Men vi hade kul och kom hem såklart bilden full av nytt lego att bygga.
Varierande väder mellan ösregn +12 till +23 och strålande sol. Några dagar i Danmark var rätt regniga, så första tanken när man vaknade på morgonen var inte "undrar hur vädret är?" utan "undrar hur mycket det regnar?"
Sedan kom vi till Sverige och stannade på Ullareds camping. huvudmålet var Halmstads äventyrsland, men Ullared hade bra priser på hyra husvagn, så därav stannade vi där. Och det är spektakel i sig att vara på den campingen och se vilken typ av människor hamnar dit. En orgie av onepieces och foppatofflor (i kombination såklart) både på barn och vuxna. Som mumindalen i  LSD. En titt till Gekås, och det är bara konstatera att vitsen att åka dit är inte längre att ALLT är billigt, för att det är det inte. Man kan göra en och annan fynd, men köpa tiotals flaskor shampoo och fryspåsar? Kostar lika mycket hemma på öb. Så sonen fick lite kläder. (stor hög med mjukisbyxor, av en mystiskt anledning får han hål i vänster knä efter 2 veckors användande, kan vara med hans billekande att göra, vänsterknä släpar i golvet hela tiden)
Note to myself, städa INNAN man åker på semester som du brukar. Det är fan inte kul att komma hem och spendera första dagen att städa 2 veckor gammal damm.
Så nu är man hemma några dagar, imorgon troligtvis tripp till lådbilslandet, onsdag kryssningen med Birka, fira maken på båten på torsdag, han fyller 25 för 13:e gången, sedan på lördag kommer finska invasionen. Hoppas på fint väder så tar vi Gröna Lund direkt när dom kommer. Sen ska vi bara vara i krokarna och se vad sörmland har att erbjuda. Och just det, på fredag blir vi med ny bil!!!
och en sak till.. hur kan man få träningsvärk efter cyklat till affären??? Jag har förvisso inte tränat på 2 veckor, men på allvar????