torsdag 26 februari 2009

finland


En snabb hälsning från Finland, här är det snö så det räcker!

lördag 21 februari 2009

finland here I come

Jaha, då ska det bära av till tusen sjöarnas land en vecka. Har packat hela dagen idag och just när jag hade fått odrning på packningen (17 kilo av 20 möjliga) och var så nöjd med mig själv, kom jag på att jag hade inget välling till Lucas, ingen haklapp, nappflaska, blöjor.. men hade kläder för mig själv iaf! Så det var bara trycka i några saker till. Tur att man har en 60 liters vandringsryggsäck! Om jag tappar balansen kommer jag sprattla på rygg som en sköldpadda och kommer definitivt inte upp, så framåtböj är det som gäller.
Flyger från Norrköping med Lucas, skönt med en liten flygplats, och hoppningsvis möter pappa upp oss i Helsingfors. Han hade bråkat 3 timmar med lånebilbarnstolen för att få den på plats i hans husbil, så nu envisas han att han ska skjutsa oss runt i Riihimäki- När jag påpekade att jag har faktiskt 2 friska fötter menade han att nu har han minsan slitit för att få stolen på plats så den ska användas!! För sig, praktiskt för honom: ge mig en skjuts till en kompis, vänta utanför i husbilen, titta på TV, laga lite mat till oss och middagsvila! Också väldigt miljövänligt!
Nu kom jag på att jag är inte färdig med Lucas strumpor än, så måste gå och avsluta,dom ska ju på om några timmar.
Reserapport kommer väl när vi kommer hem om en vecka!

torsdag 19 februari 2009

Sportlovskul på rosvalla

Lucas studerar brandsäkerhet, aldrig för tidigt att lära sig det!
H & L var igår på rosvalla och tittade på bla brand och polisbilar. Det var skrämmande.. som allting nytt, verkar det som. Men sparka boll i multihallen hade varit jätteskojigt!
jag är fortvarande i husarrest med sjukskriving. Har knappt varit ute på 2 veckor, börjar lätt sagt bli galen här hemma (idag skurade jag rent fläkten med tandborsten bara för att..) Men när jag försöker gå ut blir jag genomsvettig och yrslig direkt. Hämtade Lucas från dagmamman igår och dom 500 meter till henne med cykel var som Tour De France. Kände mig dock inte som Armstrong när jag kom fram..
Idag hade vi möte med nya arbetsgivaren där jag var tvungen att vara med.. fast det var såklart rätt intressant att höra dom att presentera sig. Allting lät såklart jättefint, men det måste det väl göra. Nu hoppas vi att det fortsätter så. Lite roligt var iaf att vi skulle få arbetskläder (så vi inte behöver jobba nakna), fredagsfika och friskvårdspengar.. Låter kanske inte så mycket , men när man har jobbat hos den arbetsgivaren jag gör nu, så är såna små saker mycket värda! Om vi har riktigt tur kommer vi kanske få tom gratis kaffe! Och dom tyckte att det var viktig med fester, sån arbetsgivare gillar jag!
Nu kallar stickorna, kom på att det är svinkallt i Finland och Lucas behöver ullestrumpor, så det är bara att sticka.. tur att det går fort till såna små barnfötter.
Måste bara avsluta med underbar kommentar av min son idag:
jag: "jaha Lucas, vad ska vi äta idag då..?"
Lucas: "uokaaa,mamma!" (uokaa= Ruokaa= mat på finska)

ja, vad skulle vi annars äta?

tisdag 17 februari 2009

influensa





heter mystiska sjukdomen jag har. Så det var inte pesten iaf. Sjukskriven veckan ut. Chefen var jätteglad när jag ringde och sa det, 5 av 8 år tydligen hemma med olika åkomor. Skoj.
Men idag börjar man iaf känna sig lite mänsklig. Det går åt fortvarande 100 meter toapapper/dygn att snyta sig och man får hjärtklappning så fort man står upprätt, men det är betydligt bättre vad det har varit. Ska hämta sonen hos dagmamman kl halv 5, få se hur det går. Om ni ser en mamma liggandes mitt på cykelvägen mellan ica och harg, då gick det inget bra.
I lördags var lucas på sin första hockeymatch. Både jag och H var sjuka, men biljetter var bokade och framförallt var det farfars julklapp att åka till S-tälje med sonen och sonsonen, så vad gör man inte för farfar?
Lucas och hockey..ja.. han sprang i trappor, sa "bang bang" när det smällde i sargen, åt 2 liter popcorn (imponerade farfar nåt oehört) och lekte i lekhörnan. Vi var i princip inne i publiken mellan perioderna, inget under matchen. Sista perioden fick vi sitta i kompisens Loge, vilket var rätt lyxigt, då var det lättare hålla koll på virvelvinden. Så om jag ska fortsätta gå på hockey med sonen, få vi köpa en loge för oss, det kostar tydligen bara 100 000kr/säsong. Värt varenda krona tycker jag.
Dom hade även barnpassning på arenan..men vet fasiken om jag skulle lämna mitt barn dit. Var där och lekte med Lucas och dom 2 unga tjejer som skulle passa 2 st barn var mest intresserad av att borsta sitt hår, så en liten tjej på 8-9 månader smaskade i sig Ahlgrens Bilar för glatta livet tills jag sa till att det kanske inte är nån bra bebisföda. Dom undrade om nåt ska hända med henne. Jag konstaterade att troligtvis kommer barnet att dö och gick. Kunde inte låta bli.
Hade även yrat iväg på lördags till Intersport rea och köpt skidkläder.. törs knappt öppna skåpet och titta vad det är för spännande kreation jag har köpt när man har 40 graders feber. Säkert neongul med neonröda blomor på eller nåt..men billig var det!
Lägger till en bild med Lucas fina nya vintertröja som farfar köpte till honom från Jokmokk, han ser ut som en riktig renskötare. Coolt, tycker jag!

måndag 16 februari 2009

det är bara att inse fakta

.. och fakta är att jag kommer att vara förkyld resten av mitt liv.
1 vecka senare, 10 paket näsdukar senare, en familjepack alvedon senare och en flaska nässpray senare mår man fortvarande som skit. Så imorgon ska jag göra ett försök att komma träffa farbror Doktor, måste få ett sjukintyg till jobbet.
Börjar bli ANINGEN stressad ang, närmande Finlandsresa och desutom tanken på pyttelönen jag kommer att få , får mina ögon att tåras (eller sen är det snor..)
jag är livrädd att bli beroende av nässpray, så jag köpte en nässpray som inte är beroendeframkallande..säkert inte, men den fungerar inte heller!!
Skriver mera när jag är vid liv igen.

torsdag 12 februari 2009

Sovmorgon

ja, ja, den där länken fungerade iaf, men jag kopierade texten hit, så slipper folk klippa och klistra..
Idag kom H och hämtade Lucas till dagmamman kl 6.30 (han börjar ju jobba kl 05) så jag fick vara hemma i lugn och ro och föröska bli frisk.Gissa om man var glad när man vaknade och klockan var 11.30??? Så länge har inte jag sovit sen..ööh.. 2006??
Lite piggare idag, hostar som en kedjerökare och näsan rinner, men febern är nog borta, skönt!
Men vad konstigt det är att vara ensam hemma.. tomt.
Nu börjar Finlandsstressen slå in oxå. Det är så många som man vill träffa och man känner att tiden inte räcker till, speciellt den här gången när jag inte har nån bil och det är typ 3 meter snö där. Men som H brukar säga, jag är där 10 dagar/år, jag är hemma 355 dagar, dom har möjlighet att komma och hälsa på mig, men hur ofta gör dom det? Aldrig. Så man borde inte må dålig eller bli ledsen att nån blir sur att man inte kommer och hälsar på. Så (igen) beslutar man att hälsa på dom som man abslolut vill och strunta i artighetsbesöken. Det är bara att jag vill träffa så många!
Söndag fyller jag år. Usch. hatar att fylla på mitt i vinter, inga jordgubbar till tårtan, ingen grillfest i trägården.. bara slaskvädret och mörkt. Ska försöka pigga upp det med god smörgåstårta iaf. Och den här året kommer man lätt undan, nästa år det är stora 3-an, då jäklar.. Bäst att börja spara till resan redan nu! fast rätt bra att jag o H firar våran 10 års jubileum där runt dagarna också, så då har man en anledning till att kunna åka iväg till värmen!
Nu börjar bokstäverna attacera mifg från dataskärmen, så det vill säga att jag ska slänga mig på soffan läsa nya MAMA och kurera mig till helgen.




11 Februari:

Provar första gången skicka in en inlägg via mobilen,mest för att jag är för febrig att sitta upp.ligger på en madrass o tycker synd om mig själv.såklart hade lucas en ledig dag,men han har varit jättegullig mot sin sjuka mamma.och desutom har han lärt sig att gå på pottan! Han är blöjfri när vi är inne,och inte en endaste olycka på 2 dgr! Såklart när vi nyss köpte massor Av blöjor när ica hade utförsäljning! Att vi inte har lärt oss: när vi köpte storpack 8mån välling slutade lucas bli mätt på den,vi köpte stor pack 12 mån välling, började lucas mage strula. Vi bytte till majsvälling ,stor pack förstås, kom vi på att han är laktosintolerant! Så vi hade 15 liter välling hemma som inte han kunde äta. Men våra vänner var glada som fick massa gratis välling :) men blöjorna går nog åt till slut. Men han är jätte duktig,säger till när han behöver kissa och sen stolt går o tömmer pottan. Törs dock inte pröva det när vi är ute,man har ca 3 sekunder på sig att få ner byxorna efter han säger till! Men det blir bra att fixa på sommaren när man kan springa naken (eller han kan iaf) nu håller vi bara tummarna att lucas inte blir sjuk till helgen när vi ska åka o titta på hockey! O jag som är sjuk så sällan,är jättedålig att vara sjuk, h blir urförbannad på mig när jag kryper runt lägenheten o plockar tvätt/dammar listorna.och jag börjar gråta bara Av tanken vilken pytteliten lön kommer jag att få: f.ledig 3 dgr =3000kr o sjuk 2dgr=2000kr :( såg att intersport har sin stora rea idag,så typiskt,undrar om jag kan skicka h att jaga skidkläder Åt mig? ;)

onsdag 11 februari 2009

Sjuk

http://tapold127.blogspot.com/
Har visst ingen aning hur man skickar in bloginlägg via mobilen,har försökt länka mitt inlägg till den här bloggen säkert 20min,nu ger jag upp!

Sjuk


Provar första gången skicka in en inlägg via mobilen,mest för att jag är för febrig att sitta upp.ligger på en madrass o tycker synd om mig själv.såklart hade lucas en ledig dag,men han har varit jättegullig mot sin sjuka mamma.och desutom har han lärt sig att gå på pottan! Han är blöjfri när vi är inne,och inte en endaste olycka på 2 dgr! Såklart när vi nyss köpte massor Av blöjor när ica hade utförsäljning! Att vi inte har lärt oss: när vi köpte storpack 8mån välling slutade lucas bli mätt på den,vi köpte stor pack 12 mån välling, började lucas mage strula. Vi bytte till majsvälling ,stor pack förstås, kom vi på att han är laktosintolerant! Så vi hade 15 liter välling hemma som inte han kunde äta. Men våra vänner var glada som fick massa gratis välling :) men blöjorna går nog åt till slut. Men han är jätte duktig,säger till när han behöver kissa och sen stolt går o tömmer pottan. Törs dock inte pröva det när vi är ute,man har ca 3 sekunder på sig att få ner byxorna efter han säger till! Men det blir bra att fixa på sommaren när man kan springa naken (eller han kan iaf) nu håller vi bara tummarna att lucas inte blir sjuk till helgen när vi ska åka o titta på hockey! O jag som är sjuk så sällan,är jättedålig att vara sjuk, h blir urförbannad på mig när jag kryper runt lägenheten o plockar tvätt/dammar listorna.och jag börjar gråta bara Av tanken vilken pytteliten lön kommer jag att få: f.ledig 3 dgr =3000kr o sjuk 2dgr=2000kr :( såg att intersport har sin stora rea idag,så typiskt,undrar om jag kan skicka h att jaga skidkläder Åt mig? ;)

söndag 8 februari 2009

Melodifestival och magsjuka

Igår hade vi en riktig trevlig kväll hos Malin och Dennis. Deras barn var dock sjuklingar, har aldrig sett Theo så ynklig som han var igår. Om man inte ens vill ha chips då är det illa! Så Lucas ansvade för levande tornado biten, åt 2,5 kilo popcorn, 1,5 kilo chips, makaroner+korv, morötter, 3dl välling.. inte svälter han iaf! Han höll igång till kl 23, då åkte vi hem och sov gott till kl 10!
Nu är dock H mindre frisk, oklart än så länger om det är magsjuka eller migrän..symtomen är detsamma båda fallen. Men han är rätt ynklig han med, sover just för tillfället i badrummet. Och jag som ska jobba idag.. fick ringa mormor till hjälp, hon ska vara med Lucas ikväll. Vilken supermamma jag har!! Åker 8 mil för att hjälpa till, världens bästa mormor!
Men i fall det handlar om magsjuka har spritflaskan kommit fram (nej, jag ska inte använda det invärtes, hur finne jag än är..) Vintrarna innan har vi klarat att inte smitta varandra när man bara kör med handspirt även hemma. Lite orättvist att det alltid är H som blir sjuk :-(
Var och badade med L också, köpte simpuffar, men en billigare variant, verkade fungera, bara han skulle fatta att man kan inte simma med en öppen mun som en blåval.. då får man svälja rätt mycket vatten. Var förvånad att han ville ha sakerna på sig, men han hade väl sätt att andra barn hade såna, så han bara stoppade i händerna så snällt!
Men nu måste jag vila en stund innan jobbet!

lördag 7 februari 2009

jobb och schlager

Hemsk arbetsvecka, jobbar 7 dagar av åtta, var så trött imorse så struntade både hår och smink.
Men ikväll ska vi till M&D och titta på melodifestivalen, det ska bli skoj, även om vi hörde att deras barn var sjuka, det var mindre skoj, men vi är inte så bacillrädda..och desutom är alla sjuka hela tiden, så man skulle inte träffa nån på hela vinter om man skulle undvika sjuklingar.
I går skulle det har varit middag och utgång med jobbet, men vi hade gravt manfall pga sjuka och dålig väglag, så vi var bara 4 stycken. Var och käkade på Fika, mycket gott!!
Nackdelen att bo utanför stan är att man ska alltid ha taxipengar när man ska hem ,och då kan en relativ billig kväll bli dyr till slut, så jag valde ta bilen och hålla mig borta från vinet istället, jag skulle ju upp kl 06.00 dagen efter också.
Har inte druckit en droppe efter en viss fest i början på januari, kändes att den ransonen räckte flera år framåt.
Imorgon hade vi tänkt åka till busfabriken med Lucas och hans kompisar, men vi får se hur det bli om kompisarna är sjuka.. få se om vi åker själva eller om vi sparar till en annan gång, det är alltid roligare när man är flera. Lucas totalt älskar busfabriken, han åker dom allra högsta rutchikanor (ja, okej, vi tycker det är säkert roligare än Lucas!!)

tisdag 3 februari 2009

lite postitivare idag

Okej, idag är jag kanske lite mera positiv än igår, dock lika trött (=tröttare), somnade inte förs 03.30 inatt, vad är det med mig!! Fullmåne?? Jag som brukar sova som en stock. Och jag är ingen kul människa att ha göra med när jag inte får sova, känner att jag skulle kunna bita av huvudet på folk. (kul attityd att åka till jobbet med)
Nja, vi släpäde oss till Öppnis i Oppeby iaf på förmiddag och snart bär det av till jobbet. Mormor ska hämta Lucas ikväll hos dagmamman när både jag och H jobbar kväll. Mormor är bäst!
Tal om dagmammor. har nu pratat med säkert 5-6 personer som blir väldigt förvånade när vi säger att L är hos dagmamma. Dom undrar "men det är väl privat, det finns inga kommunala dagmammor?" Och då kommer det fram att dom har t.o.m ringt till kommunen och dom säger där att det finns inga dagmammor!!! Så jäkla fult. Kommunen vill inte att dagmammorna ska finnas kvar för att dom kostar tydligen för mycket pengar. Så om inte folk vet att dom finns så kan man lägga ner verksamheten pga bristande intresse. Smart.
Jag blir så förbannad, framförallt dagmammornas skull. Hur roligt är det att jobba åt en arbetsgivare som förnekar ens existens?
träffade en tjej idag på öppnis som hade flyttat till Nypan och hon hade fått iaf veta att det finns 2 dagmammor i Harg/Oppeby. Det är bara det att det finns minst 7st. Så jag sa åt henne att ringa till handläggaren och nämna några namn (en av dagmammorna bor t.o.m på samma gård som hon) och få se om det drar nåt. Men jag tycker ändå att det är så ynkligt agerat av Kommunen. Vi fick också kämpa för att få Lucas till dagmamman. Det var fullt överallt sa dom, och när jag sa att jag vill ha Lucas till en finsk dagmamma (pga språket) så påstog handläggaren att hon inte alls kan finska (direkt citat: "bara för att man kommer från Finland betyder inte att man kan finska.." ööhh.. va??) jag fick till slut nämna en liten detalj som kommunen gör reklampå sin hemsida : rätten till hemspråkundervisning. Då ska kommunen se till att redan från förskolan tillgodose behovet bästa möjliga sättet. Och vips kom det ett brev på posten: Hos dagmman finns helt plötsligt plats till Lucas. Hon är världens gulligaste dagmamma och vi är enormt glada att ha Lucas där, men det är så synd att man ska bråkas om självklara saker!

måndag 2 februari 2009

tröttare kan ingen vara

tjuhuu, såg slutet på Beck i går, first time ever! Vilket såklart resulterade en sömnlös natt, somnade väl kl 02 och klockan ringde kl 05.40. Svinkalt ute och sen skulle man cykla till jobbet.
Pratade med en kompis med 2 små barn och beundrade hur hon fixar 2 års sömnbrist utan att behöva lägga sig på psyket, jag måste ha mina 8 timmar annars är inte jag en människa. Så jag sa att tur att man inte är nån kirurg , jag skulle säkert amputera friska ben och annat skoj. Och då kom jag på mig själv, att jag faktiskt ansvarar 10 personers mediciner, insulinsprutor mm och min kompis vanligt fall tar hand om folks pengar/aktier/fonder (och just nu ansvarar för 2 människoliv) så vi har nog också rätt viktig jobb att sköta.
Så det är kanske bra att ni inte vet vart vi jobbar, skulle ni förtro era föräldrar/pengar i våra händer? IQ idag har varit 2.
Är det inte sommar snart???? Jag höll på att få psykbryt när man ska klä på Lucas, grrrrr! Först på med kläderna hos dagmamman, sen en titt hos en kompis (Lucas börjar klä av sig, på med kläderna igen på en skrikande L), hem och äta, på med kläderna igen (åter på en skrikande Lucas) och väg till en annan kompis och sen hem därifrån. Under 3 timmar klädde jag på honom 4 ggr! Jag övervägde på allvar att han skulle få äta maten hemma på altanen i sina ytterkläder!
Skulle aldrig nånsin överleva flera barn. (fast jag är ju väl bekväm av mig) Eloge till alla dagisfröknar och dagmammor som klär av och på 15 ungar/dag..men sen får dom betalt också.

söndag 1 februari 2009

Här har vi haft lite halvtråkig dag (som söndagar alltid är) Alla våra kompisar verkar vara sjuka (eller vill inte umgås med oss,heh heh) så kunde inte hälsa på nån heller, men det blev 2 timmar i pulkabacken ( hurra växthuseffekt, åkte på frysen gräs) på fm, visit hos farfar på em, och sen något som vi brukar tycka är mysigt: bädda med madrasser på golvet och mysa hela familjen. Nu var det bara så att Lucas uppfattning av "mysa" skiljer markant från våran. Hans mys är hoppa ner från soffan till oss stackars föräldrar och försöka att träffa så många vitala organer (som är mindre vitala efter hoppet) som möjligt. Men det jämnade nog ut sig med blåmärken, vi har några och Lucas fick några när han trillade i trappan, jag hörde bara några duns och då ser jag honom hängandes i ett trappsteg lagom panikslagen. Nu blev jag inte så skraj, eftersom jag tyckte det var rätt bra att han har klättrat i trappan snart 1 år och det här är första gången han ramlar. Så rätt låga odds.. Nu ska jag gå och titta ännu en avsnitt på Beck som jag inte kommer se slutet av, eftersom det är nyheter i mellan och jag somnar alltid innan filmen fortsätter. jag har sett säkert alla Wallander (alla 289st) och alla beck, men har inte en aning hur dom slutar!