måndag 30 mars 2009

offciell gnälla-av-mig-dagen

Ser inte så gott ut på bild, men det var det! Lite torsdagsmys med ost, kex och makens favorit:En-riktig-man sallad (dvs. fetaost,kräftstjärtar och soltorkade tomater) Inga grönsaker där inte! (jag vet att tomat är en grönsak, men om den simmar i olja är den inte det längre)
Har knappt några bilder på sonen sovandes, men igår var han så trött så han fortsatte att sova i famnen efter middagsluren, söt!

Dom här ögonen kommer att få många tjejer att falla..
Och sen ska jag gnälla..
idag är det officiell är-irriterad-på-allt-och-alla dagen.
Saker som irriterar mig är:
1) Telefonabonemang Försäljare på en viss nyöppnad matäffär i Nyköping-Dom måste betala sjukt mycket pengar för att få stå där. Jag är på bra humör tills jag kommer till affären, sen börjar dom gamarna skrika "hej du, vad har du för abonemang?" Jag har svarat allt från "nej tack" till "det ska du skita i", men botten nåddes i torsdags när jag svarade att jag har bindingstid på 24 mån och varken kan eller vill byta, så tjejen ropade fortvarande efter mig ("vad har du för operatöööör??!??!!) när jag var vid fruktdisken, och den ligger typ 50 meter ifrån henne!!! Då var jag så urförbannat så ville bara hem, dvs spenderade mindre pengar i affären. Tänkt på det ni som driver matbutiken! Det sorliga var att när jag passerade tjejen 30 min senare: " vad har du för abonemaaaang!?!"
2) En viss lågprismöbelvaruhus (inte IKEA) : köpte en matgrupp därifrån ca 1 år sen för ett antal tusenlappar. idag har jag fått bättringsmåla för att stolarna och bordet är kantstötta. Okej, jag väntar mig inte kvalitet som heller människoliv, men kom igen, 1 år?????
3) Samåkning. Utbildning i en ort i sörmland imorgon. Trodde att jag fick åka själv, men fick telefonsamtal att 2st till ska samåka (dom har inte träffat mig på morgonen, det blir snarare osamsåka) med mig. Jag som knappt står ut med mig själv på morgonen ska nu småprata och vara trevlig (eftersom dom ska åka med mig hem också) 4,5 mil. Och dom var så där pratsamma och hurtiga redan i telefonen. Jag kanske ska inrätta vissa ordningsregel fram tills imorgon (prata inte med chauffören) Hade sett framemot en lugn (tyst!) resa tillsammans med en kopp kaffe och Titti&Roger.
4) plockade bort 1 ton kattbajs i våran rabatt. Jag vet att katter måste bajsa, men varför bland mina tulpaner?? och vad är det för bekväma kattjäklar som inte ens täcker bajset efter sig. Det gör dom säkert bara för att driva mig till vansinnet. ("njäh, njäh, nu ska vi göra frun i huset galen, vi bajsar här och bara går så det första vad hon ser på morgonen är bajskorvarna")
5) Utvecklingssamtal. Fick frågan av en vän: har ni haft utvecklingssamtal med eran dagmamma. Va? Ska man ha det? När dom är inte ens 2 år? Och då fick jag föklarat att man ska ha det, det har man på dagis. Jösses. Ursäkta nu alla som har barn på dagis, det är säkert jättebra ställe och barnen utvecklas och utbildas och motiveras och uppmuntras. Men när dom är 1 år, ska inte dom få vara BARN? Måste dom kunna byta sina egna blöjor eller bre sina egna smörgåsar? Jag hoppas och ber att vi har så pass mycket kontakt med våran dagmamma att hon kan ta upp saker direkt med oss utan utvecklingssamtal. Och nej, våran dagmamma har ingen speciell pedagogik, och det är jag glad för. Vad sägs om sunt förnuft.
puuuh, nu känns det bättre.


lördag 28 mars 2009

dagen efter barnfritt.

Jösses vad skönt vi hade det igår. Lucas-fritt från kl 13 till kvällen. Världens bästa mormor kom och tog hand om Lucas och jag + maken tog bussen till sunlight och deras relaxavdelning. Helt underbart! Bara slappa, dricka vin, juice & Kaffe o bada bubbelpool nästan 3 timmar. Det kändes dock lite konstigt att känna av vinet kl 14 på fredag em, men är man småbarnsföräldrar så är man, då måste man börja tidigt. Jag sa till maken att det var värt dom 200kr bara få prata ostörd, alltså så man inte behöver avbryta för att säga "nej, Lucas" .
Nu är det ju så att våran son är ju alldeles underbar på alla sätt, men ha en allvarlig snack mellan mig och H är hopplöst när han är med, för att han behöver sin uppmärksamhet, och får han inte det, kräver han det med hjälp av massa bus och rackartyg. Och vi kom på att det var 1 år sen sist vi var nånstans bara vi 2, fy och skam! Vi som sa att MINST en gång i månaden ska vi komma iväg själva.. det har inte riktigt blivit av. Men nu är det nya tag igen, nästa månad är det min tur att skaffa barnvakt och hitta på nåt kul att göra, Det ser jag framemot.
Efter sunlight var det tidig middag på O`learys, deras afterwork (okej, afterspa för oss) buffè var riktig god. Buffè är alltid Buffè, jag som älskar mat och maken som har beslutsångest och kan inte bestämma sig för en rätt utan vill ha lite av varje. Ingen mera vin dock, var rädd att somna i bion annars.
Män som hatar kvinnor var filmen, en riktigt romantisk komedi. Är stor fan av millenium serien och hade rätt höga förväntningar på filmen och blev inte besviken. Dom hade lyckats bra med rollerna (speciellt L.Sallander) och även om den var 2,5 timmar lång kändes den aldrig tråkig.
Såklart man stör sig lite att vissa saker inte kommer fram i filmen, men man kan ju inte få med allt, utan att filmen blir 5 timmar lång.
Kom på att alla filmer jag går och tittar på är runt 3 timmar, jag vill ha valuta för pengarna. Betala 95kr för en 1 timmes film är löseri med pengar. Säger jag som sedan tog taxi hem när vi inte orkade vänta på bussen.
Så en barnfritt kväll slutade kl 21, precis lagom när Lucas idag vaknade kl 07. Hoppas sommartiden ställer till det för honom och han imorgon vaknar 08. Hatar verkligen gå upp så tidigt, man äter frukost och leker och sen ska man ringa till nån för att hitta på nåt, tittar på klockan och det är 08 och alla vettiga männsikor sover fortvarande. Men imorgon är det sovmorgon för mig och sedan f11 musèt med farfar, Maken ska försöka byta en ny spis till oss och då är det bäst att hålla sig borta så inte Lucas lär sig alldeles för många fula ord.

tisdag 24 mars 2009

jobb & upp-med-tuppen Lucas

Suck och gäsp. Mina 2 sovmorgon försvann med hostig Lucas som bestämmer sig vakna 5.40 både mån&tis. Även om han myser i sängen får man ändå ha koll på honom så han inte: river ner wallies, häller en flaska vatten på mig, använder mina glasögon som modelllera eller ringer med min mobil till kina. Så man är lite sliten, och idag ska man tillbaka till jobbet igen, efter EN HEL DAG ledig. Tur att man är långledig fre-sön, och desuttom har min underbar H fixar barnvakt, spa på sunlight , middag och bio till oss på fredag, så skönt det ska bli!!!
Lönen var ingen rolig överaskning, dock visste jag att 2 veckors sjuklön och tfp skule göra sitt. Pengar från fk får man väl när Lucas tar stundenten.
Håller på att jagar Byggare Bob -figurer i plast till Lucas som 2-års present. Vet inte vilket är mer idiotiskt; att i affären kostar dom 250kr/st (ska köpa 6 figurer, räkna själv hur mycket det blir) eller att på Tradera går buden upp till 200kr+ frakt 50kr. Vad tänker folk som betalar lika mycket för en begangnad än för en ny? Har iaf lyckats få ihop Kranis och Skopis. Bandis, Rolle och Menta fattas (själv tycker jag att Menta är irriterande dum, så inte hela världen om jag inte hittar honom(henne?)) och för sig, Kranis är också ett jäkla gnällspik och fegis..hmmm, nu verkar det så att jag borde gå och skaffa ett liv.
en sak till : Finns det ett lag i sverige som säger att alla barnmössor till våren/hösten måste vara randiga? Utbudet på tradera pekar iaf åt det.

torsdag 19 mars 2009

Fjällen, sjukstuga och försvunnen mobil

Enda gången Lucas ville ligga/sitta i pulkan, fick dra honom runt och han låg som en lik.
Det fina utsikten som väntade oss när vi vaknade på morgonen. Dagen innan var det sån dimma när vi kom, så vi såg inte hur fint det var!

Pulka-åkar dags!
Hemkommen från Klacken med alla kroppsdelar på platser där dom ska vara!
Dagen innan vi skulle åka, började jag känna mig febrig och H hade migrän så jag fick springa som en dåre och hämta mediciner, packa mm. så sen på kvällen när man till slut var klar fick både jag och H sån feberfrossa så det inte var att leka med.Natten var väldigt spännande, vi låg där och huttrade med 100 filtar på oss och yrade. Dagen efter mådde man tur som det var bättre, men man kände att man var bakis! Vilket är väldigt orättvist när man inte hade druckit något. Men trots det kom vi i alla fall väg till miniskidsemester, bilen fullpackad med alvedon och andra droger.
Vi åkte med Lucas kompis Ellen och hennes föräldrar och storebror, så det var kul att vara flera, speciellt när man ska åka skidor, vi kunde turas om och alla fick åka så det räckte. och när ungarna till slut hade somnat på kvällen var det supermysigt bara sitta och dricka lite (ja, det var LITE för att man var helt slut efter en hel dag ute)vin och ta det lugnt!
Roligt var att liftkorten inte var personliga så jag o H kunde dela på ett kort. Det blev dock lite lustigt när jag skulle hyra skidor och hon sa: "sen måste du ha liftkort också" Och jag sa att jag redan har en. Hon måste ha undrar vad det är för idiot som kommer på efter halva dagen att man ska visst ha skidor på fötterna också..
Jag hade alltså stått på ett par slalomskidor sen jag var 12 år. (okej, jag åkte ner barnbacken i vemdalen-06 2 gånger) Så gissa om man var nervös! Men jag slog mig själv med häpnad och kunde åka rätt bra, om man får säga själv! Jag kände mig som Anja Persson och gjorde tom berömda sälen, att jag gjorde det mitt i backen OCH med skidorna på är bara en bagatell.
Så åka skidor var kul, det vill jag gärna göra om, och vi hade sån kanonväder så man kunde sitta ute och grilla korv och dricka varmt choklad, undrbart!
Värre gick det för min stackars kompis som typ 1 timme innan vi skulle åka hem ramlade och enligt henne "fick lite ont i tummen" och åkte vidare en timme till fast det " gjorde lite ont". Fick sms från henne idag och hon ska visst opereras imorgon för att tummen är av!! Snacka om en tuff (eller envis?) brud. Hon kanske är smygfinne eller nåt, det där är ju riktig finsk sisu.
Som sagt, vi struntade helt enkelt att vi inte kanske var i toppform i helgen och det straffar sig såklart. H har fått vara hemma för att han har varit helt däckad och jag har också haft hosta och annat, men har bestämt bara struntat i det. Jag har varken lust, råd eller ork att vara hemma och vara sjuk!
Lucas är en konstig unge, han gillar verkligen inte åka pulka. jag tror att han hade helt enkelt fått nog av vinter och den otympligheten det innebär att ha overall och vantar. Nu när det har varit varmare och han har haft tunnare kläder kan han vara ute hur länge som helst. Är redan nu helt frälst i hans ReimaTec overall som tål vatten, så man slipper galonkläderna.
2 års trots visar sina tecken också, han blir urförbannat om han inte får som han vill och leka med andra barn verkar vara hopplöst, han ska bara ha allt dom har, speciellt sina egna leksaker, han ska ha PRECIS det som den andra leker med. Snälla Snälla, kom sommaren snart så man kan släppa ut ungarna!!!
Igår kväll hade jag mobiljakt här hemma. Jag hade lyckats lägga ifrån min mobil på ett väldigt bra ställe vilket jag inte kunde komma ihåg. Visste dock att den finns i huset eftersom Lucas och jag tittade bilder med den på morgonen. Sen var den borta. Och visst är det roligt när man tappar bort något att man börjar leta på ställen som är väldigt logiska: INNE i skrivaren (motivering: Lucas öppnar den ibland och har hittat pennor mm där inne), blöjpåsen (motivering: slängde lucas blöja, kanske hade jag mobilen i handen och slängde den också), alla andra soppåsar/kärlar, toalettetstolen (motivering:Lucas). Men ingen mobil. Den var självklart på ljudlös och har världens klenaste vibration, så det hördes ingenting när jag försökte ringa till det. Så en kväll på jobbet utan mobil, kände att jag skanade en arm, vilket är oroväckande, det är trots allt bara 10 år sen man klarade sig alldeles utmärkt utan mobil.
Men hemma på kvällen fick jag en smart idè: om jag släcker överallt och ringer till mobilen borde det synas i mörkret när den blinkar!! Sagt och gjort. jag smög runt i en mörk hus med telefonen i andra handen och tittade i sopkorgar och under sängen om det blinkar.. och till slut hittade jag en blinkande sak i min morgonrockficka i badrummet!! Så historian fick en lyckligt slut och jag hade inte missat den där livsviktiga samtalet som man alltid tror kommer att få när man inte har mobilen i närheten.

tisdag 10 mars 2009

laddat för fjällen

Så här cool är man i sina skidglasögon, Lucas ser ut som en svetsare och jag som en billig Paris Hilton kopia i mina rosa, jag lovar, dom hade inga andra färger!! (För att få svarta måste man tydligen betala 300kr till.)

Lucas hade höstblåsor, därav utslag och matvägran, hade blåsor i munnen och halsen. Lite lustigt att ha höstblåsor på våren (eller vad det nu är) , men han ska alltid vara mot strömmen. Man blir lite desperat med hans mat, så det hela slutade att hans lunch bestog av 2 dl vispgrädde och mellis av glass, men vad fasiken, han åt NÅT iaf!
Nu är han på bättringsvägen och har ätit som en häst idag.

Nu har vi haft den olyckan som vi hade bara väntat att ske: Lucas har kissat på våran dator. Och eftersom jag nu skriver med den, verkar det har gått bra, undrar om försäkringen täcker sånt?Nu undrar ni hur det gick till? (ni som har barn undrar inte alls, eftersom ni vet att barnen kan ALLT) Han var på väg nerför trappan och var nakenfis, och vad gör killarna när dom blir kissnödiga? Pissar där dom står, rakt ner på datorn som ligger placerat under trappan. Nice.

Lucas har även lärt sig att lägga skulden på andra.. han gick här hemma och pruttade, och när det väl luktade illa skulle han titta in i mina byxor och sa "mamma, bajs!" Ja, det är ju jag som brukar bajsa i byxan här hemma. Totalt förnekelse, underbart!

Har varit och hälsat på mormor, jobbat och vabbat med Lucas igår, idag en playdate med Lucas kompis Theo och Molly. Theo och Lucas bråkade mest första halvan av tiden vi var där, dom skulle ha precis samma saker hela tiden, tills jag och malin hittade 2 ficklampor, då gick det när dom kunde ha var sin (tills dom började bråka vem ska ha vilken) Men efter lite mat i magen hittade dom varandra och Theo försökte få Lucas att säga "bompa" (bolibompa) för att då kanske det skulle dra bättre..men det blev ingen TV för grabbarna fast båda skrek bompa för glatta livet. Men söta var dom!

lördag 7 mars 2009

Lucas är normal

..han har varit lite sjuk! Han som alrdig har varit det. Eller ju, när han var´3 veckor hade han feber 2dagar och när han var 10 månader samma sak. Och nu blev det inte så mykcet värre, han hade feber en kväll, H hade en nice suprise när han gick in till honom dagen efter på morgonen, ungen hade kräkts över hela sängen (tur att jag var på jobbet, klarar mycket kroppsvätskor med inte spyor) och sa "kakka" (=bajs på finska). Sen var det inte så mycket mer det.. jag tror själv att han var förstoppad som alltid när vi kommer hem från resor, och det orsakade både feber och spyor...men nu är han frisk igen!
Han äter dock urdåligt, han har ju inte så mycket att ta av, så han tappar vikt snabbt. Men kan inte tvinga honom äta heller, men man vet att det är allvar när han inte ens äter kex eller bullar.
Var och hälsade på mormor och moster igår, hade skitskoj med Wii Fit, visste inte att jag var så duktig på backhoppning.. det är väl finska generna igen! Lucas levde rövare med alla katter,råttor, fåglar, hunden och hästar. Lite djurbaciller är bra för att förebygga allergier.
Han har nog blivit väldigt imponerad av flygandet , för att han hela tiden berättar om Flygplan och pekar mot himlen och säger "uppe" ..vi ska försöka komma iväg till flygplansmuset nästa gång dom har öppet, så han får se flygplan igen.
Nästa helg är det fjällen som gäller, var och shoppade skidglasögon till mig och Lucas, han tyckte att han såg cool ut, måste ta en bild och lägga upp,han är jättesöt i dom. Och en gång skull hittade jag något som kostade mindre vad jag hade räknat med. Tänkte runt 300kr med fick dom för 80! Skoj!

torsdag 5 mars 2009

bastukillen

ha ha, igår kväll gick Lucas runt hemma med en slev och en hink, vevade med sleven och sa pshhhh... pshhhh... Det dröjde en stund innan jag fattade att killen bastar!! He`s a true finn :-)
Vi bastade i Finland (självklart) och man fick knappt ut honom från bastun, när han kom på att man ska kasta vatten på aggrigatet. Det var jag som tyckte att det började bli för varmt.
Hmm. Jag måste hitta en kines. Vilket borde inte vara så svårt, det finns ju över en miljard, men jag råkar inte känna några. Jag har nämligen börjat fundera på en ny tatuering och den ska självklart vara Lucas relaterad. Och när min svärmor var i HongKong så köpte dom en tavla där det sägs stå Lucas på kinesiska. Men jag är lite skeptiskt av mig och vill att en människa som kan kinesiska ska kolla att det står Lucas och inte typ Billigt Kött. Det skulle inte bli nån lyckat tatuering. Är egentligen lite emot alla möjliga kinesiska tecken som tatuerig, men vad ska jag säga när jag har 2 stora tribals redan, det är väl klicshe så det räcker. Så lite kinatecken kan inte göra saken värre.
Har en arbetskompis som är thailändsk, och hon skrev Lucas på thailändska, vilket också var vackert, men gillade kinesiskan mer eftersom man skriver uppifrån och ner, det skulle passa bättre för ställen jag hade tänkt ha tatueringen. (dvs. nacken)
Nu är inte Lucas närheten av en kines, så typ nån fornfinska skulle kanske också vara ett alternativ..hmm. var hittar man en människa som kan stenåldersfinska? För att jag vill inte ha hans namn med vanliga bokstäver, jag tänker när han är 20 och morsan går runt med "Lucas" stående i ryggen, jag tror att han skulle tycka att det är pinsamt. Eller det kanske är bara jag.
Födelsedatum med romerska siffror är också en tanke.. men nåt lär det bli så småningom.
Min pappa sa at jag får inte skaffa nya tatueringar innan han är död, men han verkar rätt frisk och är inte så gammal, så även om jag kanske stryks över från arvet, så tänker jag nog göra det. Har inte lyssnat på honom på 30 år, så varför börja nu? :-) Sorry pappsen!

måndag 2 mars 2009

Tillbaka i Sveariket.

Lucas kör morfars husbil, en miljövänlig bil vi
körde runt i Finland.

Lucas och Pappa H fångar snöflingor med tungan,
Det var faktiskt Lucas som började!

Farbrors supersnöbygge. Snön hade inte räckt till,
så han hade "lånat" från grannen. Men kul hade vi!
Nu är vi tillbaka till Sverige efter en superkul vecka i Finland och hos min pappa. Man har ätit och druckit gott, sovit gott, njutit av snön (massor!) och av soliga dagar. Hälsat på massa släkt, och hittils fått bara ett sur meil om "vi hörde att du är i Finland, vi satt inne hela veckan i fall du skulle komma, men du kom inte, varför?" Så det är väl rätt bra jobbat!
tänker inte dra hela vistelsen här, men lite kort o gott:
- Lucas var mycket intresserad av flygplanet, tills han fattade att vi skulle IN i planet. Då kom paniken, och han slet sig loss ur min famn, springer mot utgången och skriker i panik: "nej tack!Nej tack!!!" Man hittade lite trygghet av en mariekex, det släppte han inte ens när han sov i planet, kexet satt som fastväxt i hans lilla hand tills vi kom till min pappa.
- Lucas blev sur på pappa när han kom efter oss några dagar senare. Istället för en gladkram, blev stackars H totalt utfryst typ 2 dagar. Lucas hade nog inte riktigt fattat att vi lämnade pappa och inte tvärtom.
- Livet är lätt i Suomi-landet, folk är barnvänligare och framför allt är utbudet av Laktosfritt superstor och allting är märkt så bra. Vilken lyx att äta på en restaurang där det finns barnhörna och Lucas kunde äta riktig mat! trodde inte att det var möjligt att äta 3 rätters med honom.
- Köpte mumin saker för en månadslön. I Mumin-butiken på flygplatsen var det jag och 30 japaner som slogs om Mumin prylarna.
- Lucas bytte språk till finska rätt omgående, det var kul att höra!
- Jag blev väldigt nostalgisk när jag såg all snö och hur folk var ute och åkte skidor, skriskor, pulka. Jag tänkte att om jag skulle bo där skulle jag också åka skidor till jobbet, vilket jag förstås skulle inte göra irl, men man kan alltid drömma hur jag klockan 5.00 på morgonen skulle sätta på mig skidorna och glida över åkrarna till jobbet när solen går upp. Irl skulle jag ramla i diket redan på hemdörren, få snö innanför jackan, svettas som en gris tills jag kommer fram 1 timme försenad för att jag kan inte åka skidor och få sparken pga upprepade förseningar.
- Har frossat i finsk gottismat.. och alla har bjudit hembakat, så vi har fikat typ 3ggr/dag.
- en kulturschock för H var att man bjuder till alltid något salt och sött till kaffet, han stackaren trodde att han åt dåligt sockrat bulle tills han hittade en bit skinka inuti, det var alltså en pirog fick han lära sig.
- 3 veckor borta från jobbet och kondis är som bortblåst, fick blodsmak i munnen när jag cyklade till jobbet imorse.. illa.
Så nu är det vardag som gäller, i alla fall 2 veckor, sen ska vi till fjällen!!